Bostoni barna kenyér
Hozzávalók:
- 90 g kukoricaliszt
- 90 g sima liszt vagy teljes kiőrlésű liszt
- 90 g rozsliszt
- 1 kk ml só
- 2 kk szódabikarbóna
- 90 g mag nélküli mazsola
- 120 ml tej
- 120 ml víz
- fekete melasz
1 vagy 2 kenyeret ad ki
Béleljük ki egy 1,2 l űrtartalmú konzervdoboz, vagy fém kávésdoboz hengeres alját beolajozott zsírpapírral, ebben fogjuk sütni a kenyeret. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a kukoricalisztet a sima liszttel és a rozsliszttel, a sóval, a szódabikarbónával és a mazsolával (ezt el is hagyhatjuk). Melegítsük össze a tejet, a vizet és a melaszt, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és dolgozzuk össze nedves tésztává. Ügyeljünk arra, hogy ne keverjük túl! Töltsük a tésztát dobozokba úgy, hogy azoknak kb. kétharmadáig érjen. Gondosan fedjük le alufóliával vagy kikent zsírpapírral, és kössük le. Hőálló edénybe tegyünk vizet, és melegítsük forráspontig, majd helyezzük bele a dobozokat. Ha tudjuk, egy rácsot is rakhatunk bele, és akkor arra tegyük a dobozokat, és lefedve gőzöljük a tésztánkat másfél óra hosszat. Szükség szerint töltsük utána a vizet, ha az elpárolgott. Mikor elkészült, néhány percig még hagyjuk a dobozokban, majd fordítsuk ki belőle a tésztát. Melegen kínáljuk teához vagy sós fogásokhoz.