Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
Mi a cookie (süti)?

A cookie-k ("sütik") - a továbbiakban: süti vagy cookie - kis méretű adatcsomagok, amelyeket az Ön böngészője ment el, amikor a weboldalakat, köztük a www.bordseve.hu honlapot - a továbbiakban: Honlap - látogatja.

A sütiket a weboldalak általában a felhasználói élmény javítására használják oly módon, hogy a weboldal vagy kizárólag a látogatás idejére ("Munkamenet" sütik, amelyek a böngésző bezárásakor törlődnek) vagy ismételt látogatások során ("Tartós" sütik) "megjegyzi" a felhasználót.

A jelen Cookie (süti) tájékoztató azt ismerteti, hogy a www.bordseve.hu honlapon milyen sütiket használunk és Önnek, mint a honlap használójának milyen lehetőségei vannak a sütik beállításával kapcsoltosan.

Tájékoztatjuk, hogy a cookie-kat nem használjuk az Ön személyének közvetlen azonosítására alkalmas információk tárolására. Amennyiben személyes adatoknak minősülő adatokat kezelünk, ezt az Adatvédelmi tájékoztatónkkal összhangban tesszük.

Lehetnek olyan esetek, amikor harmadik fél cookie-ját használjuk. Kérjük, hogy harmadik fél sütijei tekintetében a harmadik félnél tájékozódjanak az adatkezeléssel kapcsolatban, ugyanis a harmadik fél adatkezelésére nincsen ráhatásunk.

San Franciscó-i kovászos kenyér

Hozzávalók:


Az első kovászhoz
  • 50 g teljes kiőrlésű liszt
  • csipetnyi őrölt római kömény
  • 15 ml tej
  • 15-30 ml víz
Első frissítés
  • 30 ml víz
  • 115 g teljes kiőrlésű liszt
Második frissítés
  • 60 ml víz
  • 115 g fehér kenyérliszt

A kovászos tésztához


Első frissítés
  • 75 ml nagyon meleg víz
  • 75 g fehérítetlen finomliszt
Második frissítés
  • 175 ml langyos víz
  • 200-225 g fehérítetlen finomliszt

A kenyérhez

  • 280 ml meleg víz
  • 500 g fehér kenyérliszt
  • 2 1/2 kk só
  • liszt a meghintéshez
  • jégkockák a sütéshez

2 cipót ad ki

A San Franciscó-i kenyér igazi kovászos kenyér, a levegőben található baktériumok segítségével érlelődik a kovász. A kész kenyér nedves belű, ropogós héjú, és napokig eltartható.

Az első kovászhoz keverjük össze egy tálban a lisztet és a köményt, majd adjuk hozzá a tejet és annyi vizet, hogy szilárd, de nedves tésztát kapjunk. Dagasszuk addig, amíg szilárd tésztát nem kapunk. Tegyük vissza a tésztát a tálba, takarjuk le nedves konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kb. 2 napig. Akkor kész a kovászunk, ha buborékok képződnek rajta, ráncosodik, sőt kéreg is képződik rajta. Távolítsuk el a kérget, a közepéről kanalazzuk ki az édeskés illatú nedves magot, tegyük át egy tiszta tálba, majd adjuk hozzá az első frissítéshez írt vízmennyiséget. Adjuk hozzá a lisztet is, és dagasszuk újra tésztává. Fedjük újra le, és hagyjuk pihenni meleg helyen 1-2 napon át. Ismét távolítsuk el a kérget, és keverjük a kovászhoz a második frissítésnél megadott vízmennyiséget, valamint dolgozzuk bele a lisztet, takarjuk le, és hagyjuk állni 8-10 óra hosszat. Következhet a tésztánk készítése. Keverjük el a kovászt az első frissítéshez megadott vízzel, dagasszuk szilárd tésztává. Takarjuk le nedves konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni 8-12 óra hosszat, illetve amíg duplájára nem nő. Miután megkelt, fokozatosan adjuk hozzá a második frissítéshez megadott vizet és annyi lisztet, hogy lágy, egyenletes és ruganyos tésztát kapjunk. Apránként keverjük hozzá a kovászos tésztához megadott vizet, majd fokozatosan dolgozzuk bele a lisztet és a sót. Ez 10-15 percig fog tartani. Dagasszuk belisztezett felületen, gyömöszöljük, püföljük mindaddig, amíg egyenletes, ruganyos tésztát kapunk. Tegyük egy enyhén kiolajozott tálba, fedjük be megolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni 8-12 óra hosszat. Felezzük el a tésztát, és formázzunk két cipót úgy, hogy a tészta széleit a közepe felé hajtogatjuk és be-benyomkodjuk. Ha van szakajtókosarunk, akkor lisztezzük ki, és helyezzük bele a cipónkat, ha nincs, akkor tegyük tálakba vagy liszttel meghintett konyharuhával kibélelt kosarakba. Újra takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk megkelni 4 órán keresztül. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Helyezzünk egy üres tepsit a sütő aljába. Hintsünk meg 2 sütőlapot liszttel. Borítsuk a cipókat sima felületükkel felfelé az előkészített sütőlapokra. Éles késsel, de leginkább borotvapengével 4-5-ször vagdossuk be a tetejüket kockás mintájúra. Helyezzük a sütőlemezeket a sütőbe, és azonnal dobjunk a felforrósított tepsibe jégkockákat, hogy gőz képződjön. Süssük 25 percig, majd csökkentsük a sütő hőfokát 200 °C-ra, és süssük még 15-20 percig, illetve amíg tompa hangot nem adnak az aljuk ütögetésére. Helyezzük rácsra, hogy kihűljön.