Skót zablepény
Hozzávalók:
- 115 g közepes finom zabliszt
- 1/4 kk só
- csipetnyi szódabikarbóna
- 15 ml olvasztott zsiradék (margarin, olaj, vaj, zsír)
- 45-60 ml meleg víz
8 lepényt ad ki
A zablepényt hagyományosan sütőlapon sütik, de sütőben is süthetők kb. 20 percig 180 °C-on, vagy amíg enyhén meg nem pirulnak.
Zsírozzuk ki a tepsit. Egy keverőtálban keverjük össze a zablisztet, a sót és a szódát, adjuk hozzá az olvasztott zsiradékot, és annyi meleg vizet, hogy összeálljon a tészta. Zabliszttel meghintett felületen könnyedén gyúrjuk egyenletessé, és osszuk el két részre. Zabliszttel meghintett felületen nyújtsuk ki mindkét tésztadarabot olyan vékonyra, amilyenre csak lehet – kb. 15 cm átmérőjű és 5 mm vastag koronggá.
Vágjuk mindkét korongot 4-4 negyedre. Hús- vagy halkiemelő lapáttal helyezzük a négy cikkelyt a sütőlapra, és mérsékelt tűzön 4-5 percig süssük. Előfordulhat, hogy a szélek elkezdenek felpöndörödni. Fordítsuk a másik oldalukra a cikkelyeket, és süssük 1-2 percig. A második oldalt megsüthetjük előmelegített grill alatt is úgy, hogy ropogós legyen, de ne barnuljon meg. Helyezzük rácsra, hogy kihűljön. Ezek után ugyanilyen módon járunk el a többi cikkellyel is.