Croissant
Hozzávalók:
- 350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
- 115 g francia sima finomliszt
- 5 ml só
- 25 g finom kristálycukor
- 15 g friss élesztő
- 225 ml langyos tej
- 225 g zsiradék (margarin, olaj, vaj)
14 sütemény lesz belőle
Kenéshez:
- 1 tojássárgája
- 15 ml tej
A leveles tészta aranyló rétegei omlósak és könnyűek – ilyennek kell lennie az igazi croissant-nak.
Melegen kínáljuk a sütés napján.
Egy nagy keverőtálba szitáljuk össze a lisztet és a sót. Keverjük közé a cukrot. Nyomjunk egy mélyedést a közepébe. Adjuk hozzá az élesztőt a tej felével, majd fokozatosan keverjük bele a maradék tejet, és keverjük addig, amíg tésztává áll össze. Borítsuk lisztezett felületre, és gyúrjuk 3-4 percig. Formázzunk egy cipót, fedjük be frissen tartó fóliával, helyezzük egy zacskóba, és hagyjuk pihenni egy órán keresztül.
Borítsuk lisztezett felületre, és gyúrjuk 3-4 percig. Formázzunk egy cipót, fedjük be frissen tartó fóliával, helyezzük egy zacskóba, és hagyjuk pihenni egy órán keresztül. Közben vágjuk a margarint kis darabokra, adjuk a keverőtálba, tegyünk hozzá egy kis lisztet, és keverjük össze. Majd szedjük ki, formázzunk belőle kis cipót, fedjük be frissen tartó fóliával, és a pihentetett tésztával együtt helyezzük egy éjszakára a hűtőszekrénybe.
Vegyük ki a hűtőből a zsiradékot és a tésztát. Határozott mozdulatokkal, sodrófa segítségével, nyújtsuk ki a tésztánkat egy kb. 25 cm-es négyzetté.
A margarindarabot helyezzük átlósan középre, és a tészta sarkait borítékszerűen hajtogassuk rá. A széleket nyomogassuk be, hogy teljesen fedjék be a margarint. A tészta bal szélét kezünkkel tartva fogjuk a sodrófánkat, és határozott, de finom mozdulatokkal kezdjük el szétverni a zsiradékot a tésztában először a közepéig, majd fordítsuk meg, és lapítsuk ki a másik felén is. Fogjuk a sodrófát, és hosszában kétszer megsodorjuk, szinte látjuk, hogy mozog benne a zsiradék. Majd széltében is. Helyezzük rá egy sütőlapra, fedjük be frissen tartó fóliával, és 2 órára helyezzük be a hűtőszekrénybe.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a sodrófa segítségével, a tészta felületét is szórjuk meg liszttel, majd hajtsuk fel az egyharmadát. Egy ecset segítségével söpörjük le a maradék lisztet, és hajtsuk rá a másik egyharmadát, hűtsük egy órán keresztül.
Vegyük ki a hűtőből, ismét lisztezzük be a munkafelületet, valamint a tészta felületét, nyújtsuk mindkét irányba a sodrófával, majd következik a híres kettős hajtogatás. Mindkét oldalról középfelé fogjuk felhajtani a tésztát úgy, hogy a közepén maradjon egy kis rés, majd félbehajtjuk, és ismételten egy óra hosszan hűtjük. Fordítsuk a tésztát el úgy, hogy a hajtogatott széle legyen a jobb kezünknél, és kezdjük el kinyújtani. Gyorsan kell dolgozzunk, hogy zsiradék ne melegedjen fel!
Nyújtsuk addig, amíg egy kb. 60 x 30 cm-es téglalapot nem kapunk, majd hajtsuk félbe a tésztát. Fogjunk egy pizzavágó kést, és vágjunk 7 egyforma háromszöget. A szélein lesz két kis maradék csík, fontos, hogy a vágás előtt ismét söpörjük le a felesleges lisztet, mert a hajtogatásnál már nincs rá szükség. Nyissuk fel a háromszögeket, hiszen kettéhajtottuk a tésztát. A közepén vágjuk el, így 14 egyforma háromszöget kapunk.
Ezután fogjuk meg az első háromszög alakú cikkelyünket úgy, hogy a háromszög csúcsa lógjon lefelé, majd kezdjük el finom, de határozott mozdulatokkal lefelé kihúzni a tésztát. (Ha nagyon felmelegedett volna a tészta, helyezzük a tésztaháromszögeket sütőlemezre, fedjük le frissen tartó fóliával, és hűtsük le 10 percre.) Tekerjük fel a csúcs irányában, végül aláhajtva a csúcsot. Hajlítsuk meg a végeket a csúcs irányában, hogy kifli alakúak legyenek. Helyezzük két sütőlemezre, jó távol egymástól.
A kenéshez keverjük össze a tojássárgáját a tejjel. Könnyedén kenjük meg a croissant-ok tetejét. Tegyük be egy előmelegített, de már kikapcsolt sütőbe, amelynek az aljára vízzel teli tűzálló edényt is helyeztünk a gőzképződés érdekében, és hagyjuk itt pihenni 3 órán keresztül. Majd melegítsük elő a sütőt, és süssük meg 220 °C-on, kb. 15-20 percig. Helyezzük rácsra, hogy kissé lehűljenek, mielőtt melegen kínálnánk.
Tipp:
Nagyon ügyeljünk arra, hogy a margarindarab és a tészta hőmérséklete egyforma legyen az összevegyítéskor. Ezért is fontos, hogy egy éjszakán keresztül, de legalább 8 órán át hűtsük a hűtőszekrényben. Amikor már felvágtuk a háromszögeket és túlzottan felmelegedett a tészta, hűtsük le újra kb. 10 percen keresztül.
A croissant-t természetesen meg is lehet tölteni marcipánnal vagy csokoládéval, ekkor a feltekerés előtt a háromszög széles végére helyezzük a tölteléket mielőtt feltekernénk.