Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
Mi a cookie (süti)?

A cookie-k ("sütik") - a továbbiakban: süti vagy cookie - kis méretű adatcsomagok, amelyeket az Ön böngészője ment el, amikor a weboldalakat, köztük a www.bordseve.hu honlapot - a továbbiakban: Honlap - látogatja.

A sütiket a weboldalak általában a felhasználói élmény javítására használják oly módon, hogy a weboldal vagy kizárólag a látogatás idejére ("Munkamenet" sütik, amelyek a böngésző bezárásakor törlődnek) vagy ismételt látogatások során ("Tartós" sütik) "megjegyzi" a felhasználót.

A jelen Cookie (süti) tájékoztató azt ismerteti, hogy a www.bordseve.hu honlapon milyen sütiket használunk és Önnek, mint a honlap használójának milyen lehetőségei vannak a sütik beállításával kapcsoltosan.

Tájékoztatjuk, hogy a cookie-kat nem használjuk az Ön személyének közvetlen azonosítására alkalmas információk tárolására. Amennyiben személyes adatoknak minősülő adatokat kezelünk, ezt az Adatvédelmi tájékoztatónkkal összhangban tesszük.

Lehetnek olyan esetek, amikor harmadik fél cookie-ját használjuk. Kérjük, hogy harmadik fél sütijei tekintetében a harmadik félnél tájékozódjanak az adatkezeléssel kapcsolatban, ugyanis a harmadik fél adatkezelésére nincsen ráhatásunk.

Normandiai kenyér (Pain Brie)

Ezt a kenyeret annak idején a normandiai halászok vitték magukkal a tengerre, és bár megszikkadt, napok múlva is megőrizte jellegzetes ízét. A kenyér készítésének jellegzetes módja, hogy sodrófával püfölik, és így lesz szép levegős a tésztája.

Hozzávalók:

  • A kovászhoz (ebből a mennyiségből 900 g kovász lesz):
  • 10 g élesztő
  • 500 g fehér kenyérliszt
  • 10 g só
  • 350 g víz

A hozzávalókat dolgozzuk össze tésztává, majd szobahőmérsékleten kelesszük minimum 6 órán át. A kelesztési időt max. 48 órára tolhatjuk ki.

A tésztához:

  • 10 g élesztő
  • 50 g víz
  • 900 g kovász
  • 250 g fehér kenyérliszt
  • 50 g sós margarin vagy 50 g sótlan margarin és 5 g só

Melegítsük elő a sütőnket 250 °C-ra, amennyiben nem sütőformákat használunk, akkor mindent egyben sütünk, ezért vagy a sütőlemezeket, de még jobb, ha van sütőkövünk, akkor azt két szinten egymás alá elhelyezzük a sütőnkben.

Öntsük keverőtálba a vizet, majd morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a kovászt, a lisztet és a margarint, majd dolgozzuk össze tésztává. Ne lepődjünk meg azon, hogy elég kemény tésztát kapunk, de ne adjunk hozzá több vizet. A tészta egyik felét mindig ráhajtjuk a másikra majd kezünkkel, öklünkkel jól megdögönyözzük, és ismételjük ezt a folyamatot 1-2 percig.

Majd folytassuk a hajtogatást, viszont minden hajtogatás után a sodrófával egy jó erős mozdulattal húzzunk rá a tésztánkra, és teljes erőnket bevetve jól nyomjuk le a tésztánkat. majd ismételjük ezt a folyamatot legalább 15 percen keresztül, amíg a tésztánk ruganyos, sima állagú nem lesz.

Formázzunk kis cipót a tésztánkból. Most már nem szabad, hogy ragadjon, ezért nincs szükség lisztre sem. A cipót helyezzük vissza a keverőtálba, ez se legyen kilisztezve, és hagyjuk kelni 1 1/2 órán keresztül. Fordítsuk ki a megkelt tésztánkat a mukafelületre (liszt nélkül!), osszuk el három egyenlő részre (400 g), és formáljunk belőle hosszúkás cipókat. Konyharuhával befedve hagyjuk őket újabb 1 órán keresztül pihenni. Mielőtt bevetjük a sütőbe, hosszában két hosszabb és két rövidebb mozdulattal vágjuk be a kenyerünk tetejét.

A sütő aljára tegyünk hőálló edénybe vizet a megfelelő páratartalom érdekében, illetve spriccelhetjük is a vizet a sütőbe. Süssük a kenyérkéinket 5 percen át 250 °C-on, majd 220 °C-on 15 percig, illetve addig, amíg az alját megkopogtatva kongó hangot nem hallat. Rácsra helyezve hűtsük ki őket.