Portugál kukoricás kenyér
Hozzávalók:
- 20 g friss élesztő
- 250 ml langyos víz
- 225 g kukoricaliszt
- 250 g fehér kenyérliszt
- 150 ml langyos tej
- 30 ml olívaolaj
- 1 1/2 kk só
- kukoricadara a megszóráshoz
1 nagycipót ad ki
Míg a spanyolok a kukoricás kenyeret árpaliszttel készítik, a portugálok fehér kenyérlisztet és kukoricalisztet használnak.
Tipp:
Helyettesítsük a kukoricaliszt felét kukoricadarával, hogy rusztikusabb, kicsit ropogósabb cipót kapjunk.
Zsírozzuk ki a tepsinket, és hintsük meg kukoricaliszttel. Keverjük össze az élesztőt a langyos vízzel, és adjuk hozzá a kukoricaliszt felét, 50 g kenyérlisztet, és keverjük folyós tésztává. Fedjük be az edényt, és pihentessük legalább fél órán keresztül vagy amíg buborékok kezdenek megjelenni a felületén. Adjuk hozzá a tejet, az olívaolajat, fokozatosan keverjük hozzá a maradék kukoricalisztet, a kenyérlisztet és a sót, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Belisztezett munkafelületen gyúrjuk egyenletes és rugalmas tésztává. Tegyük egy kiolajozott tálba, fedjük be enyhén beolajozott frissen tartó fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni 1 1/2-2 óra hosszat, illetve amíg duplájára nő. Amikor megkelt, dagasszuk újra, formázzunk belőle kis cipót, és kissé lapítsuk le. Hintsük meg kukoricadarával, majd kelesszük legalább 1 órán keresztül. 230 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percig, tegyünk az aljába hőálló tálba vizet, vagy spricceljünk be közbe vizet a sütőbe, majd csökkentsük a sütő hőfokát 190 °C-ra, és süssük még 20-25 percig. Akkor sült meg, ha megpirult és tompa hangot ad az alja ütögetésre. Rácsra helyezve hűtsük ki.