Mallorcan Ensaimadas
Hozzávalók
- 225 g fehér kenyérliszt
- 1/2 kk só
- 50 g finomított kristálycukor
- 15 g friss élesztő
- 75 ml langyos tej
- 1 tojás
- 30 ml napraforgóolaj
- 50 g olvasztott zsiradék (margarin, olaj, vaj)
- porcukor a meghintéshez
16 péksüteményt ad ki
Ezek a csiga vagy kígyó alakú péksütemények Spanyolország kedvelt csemegéi. Az édes tésztacsíkokat hagyományosan sertészsírral kenték meg, de manapság főleg margarinnal gazdagítják a finomságokat.
Zsírozzunk ki két tepsit. Egy nagy keverőtálba öntsük bele a lisztet, és keverjük össze a sóval, a cukorral, majd nyomjunk egy mélyedést a közepébe. Morzsoljuk bele az élesztőt, és öntsük rá a langyos tejet, majd a halom széléről vegyünk el lisztet, hintsünk rá az élesztős keverékre. Hagyjuk állni legalább 15 percig, illetve amíg buborékok nem képződnek rajta. Közben verjük fel a tojást a napraforgóolajjal, adjuk a lisztes masszához, és dagasszuk egyenletes tésztává. Borítsuk ki belisztezett munkafelületre, és gyúrjuk addig, amíg a tészta egyenletes és rugalmas lesz. Tegyük kiolajozott tálba, fedjük be megolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni egy óra hosszat, illetve amíg duplájára nő. Amikor megkelt, borítsuk ki újra belisztezett munkafelületre, dagasszuk, dögönyözzük, püföljük, és osszuk el a tésztánkat 16 egyforma darabra. Formázzunk egyforma rudakat, mártsuk meg őket az olvasztott margarinban, és csavarjuk fel őket csigává a kikent tepsinkben. Fedjük be őket beolajozott frissen tartó fóliával, és meleg helyen kelesszük kb. 45 percig, illetve amíg méretük duplájára nő. Időközben melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra, kenjük meg a csigákat vízzel és szórjuk rájuk a cukrot. Süssük 10 percig, illetve addig, amíg világosbarnára pirulnak. Rácsra helyezve hűtsük ki őket, szórjuk meg a tetejüket ismét cukorral, és még melegen fogyasszuk.