Pan Gallego
Hozzávalók:
- 350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
- 115 g teljes kiőrlésű kenyérliszt
- 10 ml só
- 20 g friss élesztő
- 275 ml langyos víz
- 30 ml olívaolaj vagy sertészsír
- 30 ml tökmag
- 30 ml napraforgómag
- 15 ml köles
- kukoricaliszt a meghintéshez
1 nagy cipót ad ki
Ez egy tipikus galíciai cipó, kis csavarral a tetején. Az olívaolajtól lágy a bele, a kenyérbe szórt köles, napraforgó- és tökmag pedig érdekes, vegyes állagot kölcsönöz neki.
Készítsük elő a tepsinket, majd egy keverőtálban keverjük össze a liszteket a sóval, és nyomjunk egy mélyedést a közepébe. Morzsoljuk bele az élesztőt, öntsük rá a langyos vizet, adjuk hozzá az olvasztott zsiradékot, dolgozzuk szilárd tésztává, majd belisztezett munkafelületen dagasszuk egyenletes, rugalmas állagúra. Tegyük kiolajozott tálba, fedjük le beolajozott frissen tartó fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni másfél-két óra hosszat, illetve amíg duplájára nő. Dögönyözzük meg a tésztánkat, majd belisztezett munkafelületen dolgozzuk bele a tökmagot, a napraforgómagot és a kölest. Újra fedjük be, és pihentessük 5 percig. Formázzunk cipót belőle, a tetejét csavarjuk meg, hogy egy sapka csúcsára hasonlítson. Tegyük a tepsire, borítsuk le egy tállal, majd kelesszük másfél óra hosszat. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra, és egy hőálló edényben helyezzünk vizet az aljára. A megkelt tésztát azonnal tegyük a sütőbe, a vízzel teli edény feletti rácsra. Süssük a cipót 10 percig, majd vegyük ki a sütőből a vizestálat, csökkentsük a sütő hőfokát 190 °C-ra, és süssük még kb. 20 percig. Rácsra helyezve hűtsük ki.