Orosz feketekenyér
Hozzávalók:
- 460 g rozsliszt
- 345 g finomliszt
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 230 g zabkorpa
- 2 kk őrölt kömény
- 2 tk instant kávépor
- 230 g szárított hagymapor
- 1/2 tk őrölt édeskömény
- 50 g friss élesztő
- 300 ml víz
- 28 ml ecet
- 28 ml melasz
- 30 g keserű csokoládé
- 30 g zsiradék (margarin, olaj, vaj)
- étkezési keményítő, ha szükséges, és még hideg víz
Keverjük össze a kétfajta lisztet, majd 270 g-hoz adjuk hozzá a cukrot, a sót, a zabkorpát, a köményt, a kávéport, a hagymaport, az édesköményt és az élesztőt. Egy kis edényben keverjük össze a vizet, az ecetet, a melaszt, a csokoládét és a zsiradékot, majd főzzük fel. Ezután adjuk a lisztes keverékhez, és dolgozzuk össze tésztává a maradék liszt hozzáadásával. Hagyjuk pihenni 15 percig. Majd dagasszuk mindaddig, amíg egy ruganyos tésztát kapunk. Az összes hozzávalót készítsük be a dagasztógép táljába. Kb. 12-15 perc alatt szépen összeáll a tészta, amit tegyünk át egy kiolajozott kelesztőtálba. Egy órán át meleg helyen hagyjuk kelni. Amikor megkelt, osszuk kétfelé a tésztát, formázzunk cipókat belőle, helyezzük a sütőlemezre, tetejét pedig kenjük meg felvert tojássárgájával. Előmelegített sütőben 230 °C-on sütjük 15 percig, majd 200 °C-on 40-45 percig.