Fonott kalács
Hozzávalók:
- 1/2 kg meleg liszt
- 2 dkg élesztő
- langyos tej
- késhegynyi só
- 1 egész tojás és 1 sárgája
- 4-5 kockacukor
- 5 dkg megolvasztott zsiradék (margarin, olaj, vaj)
A meleg lisztbe belekeverjük a langyos tejjel megkelesztett élesztőt, a sót, 1 egész tojást, plusz egynek a sárgáját és annyi kockacukorral elkevert langyos tejet, hogy jó tésztát kapjunk. Kézzel erősen kidolgozzuk, amíg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben lassanként beleöntünk 5 dkg megolvasztott langyos zsiradékot, és újra simára dolgozzuk. A tetejét kissé meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük. Jól meg kell keleszteni, mert különben megrepedezik. Belisztezett deszkán annyi részre osztjuk, ahány ágból akarjuk fonni. Újrakelesztjük, felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben süssük 200 °C-on. Ha elkészült, rácson hűtsük ki.