Kalács tej nélkül
Hozzávalók:
- 2 dkg élesztő
- 3 dl langyos víz
- 30 dkg burgonya
- 10 dkg zsiradék (margarin, olaj, vaj)
- 1 dkg só
- 5-6 dkg cukor
- 1 kg liszt
Az élesztőből a vízzel jó kovászt készítünk. Közben 30 dkg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozunk, áttörünk. Ha a kovász már megkelt, 10 dkg habosra vert zsiradékkal, 1 dkg sóval, 5-6 dkg cukorral és krumplival összedagasztjuk, és annyi liszttel, hogy a kovásszal 1 kg-ot használjunk fel. (Nem szabad túl puhára gyúrni!) Jól meg kell keleszteni, és annyi részre osztani, ahány fonatból akarjuk készíteni a kalácsot. Fonjuk meg a kalácsot, és hagyjuk még egyszer megkelni. Előmelegített sütőben süssük 200 °C-on. Ha elkészült, rácson hűtsük ki.