Bajor sörperec (lúgos perec)
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 250 ml langyos víz
- 25 g friss élesztő vagy 2 csomag szárított élesztő (7 g)
- 1 tk só
- 1/2 tk cukor
- 2 ek szódabikarbóna
- nagyszemű tengeri só a díszítéshez
A lisztet, a vizet az élesztőt, a sót és a cukrot dolgozzuk össze lágy tésztává, majd dagasszuk addig, amíg egy ruganyos cipót kapunk. Osszuk el 6 ökölnyi nagyságú egyforma bucira, és sodorjunk belőle hosszú rudakat. A két végét fogjuk össze, csavarjuk meg, majd hajtsuk vissza, és rögzítsük az aljára. Nyomjuk rá a végét, hogy ne essen szét. Közben forraljunk fel vizet, tegyük bele a szódabikarbónát, majd a pereceket, és főzzük őket egy-egy percig. Egy szűrőlapáttal szedjük ki őket, helyezzük sütőlemezre, és hagyjuk, hogy megszáradjanak. Majd sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával. Ha gondoljuk, a karika alján néhány helyen be is vághatjuk, hogy amikor sül, szépen megnyíljon a tészta, tetejét szórjuk be sóval. Kelesszük kb. 15 percig, majd 200 °C-ra (hőlégkeverős sütőben 180 °C) előmelegített sütőben süssük 22-25 percig őket.