Felső-ausztriai hagymás kenyér
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 40 g élesztő
- 250 ml tej
- csipetnyi só
- fej finomra vágott hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma szétnyomva
- 50 g zsiradék (margarin, olaj, vaj)
- 1/2 kk só
- 1 csipetnyi szerecsendió
- 1 kk ánizs
- 1/2 kk édeskömény
- 1 ek fűszerkeverék (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, oregánó)
- tojás
- 1 kk ánizs megszórni a tetejét
- 6-8 db 12-15 cm átmérőjű agyagcserép
Tegyük egy keverőtálba a lisztet, majd csináljunk az öklünkkel a közepébe egy bemélyedést. Morzsoljuk bele az élesztőt, a langyos tejet, valamint a cukrot, keverjük össze egy kis liszttel, és hagyjuk pihenni 15 percig. Közben az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát dinszteljük meg a zsiradékon, hűtsük le, majd adjuk hozzá fűszereket és a két tojást. Dolgozzuk össze tésztává, és dagasszuk addig, amíg hólyagos nem lesz. Hagyjuk újabb 15 percig kelni. Kenjük ki a cserepeket, majd lisztezzük ki, és öntsük bele a tésztánkat úgy, hogy kb. háromnegyedéig legyen benne tészta. Hagyjuk újabb 30 percig kelni, kenjük meg a tetejüket vízzel, és szórjuk rá az ánizsmagokat. 220 °C-ra előmelegített sütőben süssük 40 percig. Ha kihűltek, egyszerűen borítsuk őket ki a cserépből.