Köménymagos kenyér
Hozzávalók:
- 200 g durvára őrölt rozsliszt
- 350 g rozsliszt
- 550 g fehér liszt
- 3 ek köménymag
- 220 ml víz
- 250 ml langyos író
- 40 g élesztő
- 3 tk só
- 1 tk cukor
- 2 ek kovász
- 2 1/2 ek ecet
A szobahőmérsékletű köménymagot, a kovászt és a rozsliszteket összekeverjük a vízzel, és éjszakára állni hagyjuk. Másnap a langyos íróba beletesszük a sót, a cukrot, az ecetet, valamint az élesztőt, és hozzáadjuk az előző napi rozskovászunkat. A maradék liszt hozzáadásával – dagasztógépünk segítségével – jól összedolgozzuk, mindaddig, amíg megfelelő állagú tésztát kapunk. Kelesszük tésztánkat legalább a duplájára. Miután megkelt, dagasszuk addig, hogy leváljon a kezünkről, illetve az edény széléről, és formázzunk belőle cipót. Tegyük szakajtókosárba, vagy egy belisztezett konyharuhával kibélelt tálba, dagasszuk újra a duplájára, majd süssük ki előmelegített sütőben 15 percen keresztül 250 °C-on, majd 45-60 percen keresztül 175 °C-on. Tegyünk egy hőálló tálba a sütő aljára vizet a gőzképződés érdekében. A legideálisabb, ha kemencében, vagy pizzasütő lapon tudjuk sütni, de sima sütő is megteszi.