Bagel
Hozzávalók:
A kovászhoz (ebből a mennyiségből 900 g kovász lesz):
- 10 g élesztő
- 500 g fehér kenyérliszt
- 10 g só
- 350 g víz
A hozzávalókat dolgozzuk össze tésztává, majd szobahőmérsékleten kelesszük minimum 6 órán át.
A kelesztési időt max. 48 órára tolhatjuk ki.
A tésztához:
- 300 g kovász vagy 200 g fehér kenyérliszt, 5 g friss élesztő és 100 g langyos víz keveréke 2 órás érleléssel
- 550 g fehér kenyérliszt
- 10 g só
- 20 g méz
- 250 g víz
- liszt a meghintéshez, tetszés szerint mák vagy szezám a szóráshoz
- olaj
Melegítsük elő a sütőnket 240 °C fokra, sodrófánk álljon kézre, és készítsünk elő két olajjal bekent sütőpapírral kibélelt sütőlemezt, két kis tál mákot, illetve szezámmagot. Dolgozzuk össze egy keverőtálban a kovászt, a lisztet, a sót, a mézet, valamint a vizet, majd dagasszuk ruganyos tésztává. Belisztezett munkafelületen formázzunk kis cipót, majd helyezzük vissza a szintén kilisztezett keverőtálba, és konyharuhával befedve pihentessük 20 percen keresztül.
Borítsuk ki a belisztezett munkafelületre a tésztánkat, majd osszuk el 12 (80 g) egyenlő részre. Csináljunk kis kerek gombócokat belőle, majd mindegyik közepébe a sodrófánk végével fúrjunk egy lyukat, fűzzük rá a sodrófánkra, és egyszer-kétszer ide-oda sodorjuk vele tésztát, hogy belülről a tészta kisimuljon. Helyezzük a bageleket a sütőlemezünkre, fedjük le egy konyharuhával, majd kelesszük 30-60 percig.
Időközben forraljunk fel egy nagy fazékban vizet, tetszés szerint tegyünk bele egy teáskanálnyi sütőport vagy szódabikarbónát, majd egy szűrőkanál segítségével, merítsük meg mindkét oldalukon 30-30 másodpercig a bageleket a vízben. Csepegtessük le őket, majd egyik oldalukat mártsuk bele a szezámba, vagy a mákba, és a magos felével felfelé helyezzük őket a sütőlemezre. Tegyük be a sütőbe, és ha azt szeretnénk, hogy belül még foszlós legyen a tésztánk, akkor süssük 10 percig, ha egy kicsit keményebbre szeretnénk, akkor pedig még 3 percig. Rácsra helyezve hűtsük ki őket.