Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
Mi a cookie (süti)?

A cookie-k ("sütik") - a továbbiakban: süti vagy cookie - kis méretű adatcsomagok, amelyeket az Ön böngészője ment el, amikor a weboldalakat, köztük a www.bordseve.hu honlapot - a továbbiakban: Honlap - látogatja.

A sütiket a weboldalak általában a felhasználói élmény javítására használják oly módon, hogy a weboldal vagy kizárólag a látogatás idejére ("Munkamenet" sütik, amelyek a böngésző bezárásakor törlődnek) vagy ismételt látogatások során ("Tartós" sütik) "megjegyzi" a felhasználót.

A jelen Cookie (süti) tájékoztató azt ismerteti, hogy a www.bordseve.hu honlapon milyen sütiket használunk és Önnek, mint a honlap használójának milyen lehetőségei vannak a sütik beállításával kapcsoltosan.

Tájékoztatjuk, hogy a cookie-kat nem használjuk az Ön személyének közvetlen azonosítására alkalmas információk tárolására. Amennyiben személyes adatoknak minősülő adatokat kezelünk, ezt az Adatvédelmi tájékoztatónkkal összhangban tesszük.

Lehetnek olyan esetek, amikor harmadik fél cookie-ját használjuk. Kérjük, hogy harmadik fél sütijei tekintetében a harmadik félnél tájékozódjanak az adatkezeléssel kapcsolatban, ugyanis a harmadik fél adatkezelésére nincsen ráhatásunk.

Bagel

Hozzávalók:

A kovászhoz (ebből a mennyiségből 900 g kovász lesz):
  • 10 g élesztő
  • 500 g fehér kenyérliszt
  • 10 g só
  • 350 g víz

A hozzávalókat dolgozzuk össze tésztává, majd szobahőmérsékleten kelesszük minimum 6 órán át.
A kelesztési időt max. 48 órára tolhatjuk ki.

A tésztához:

  • 300 g kovász vagy 200 g fehér kenyérliszt, 5 g friss élesztő és 100 g langyos víz keveréke 2 órás érleléssel
  • 550 g fehér kenyérliszt
  • 10 g só
  • 20 g méz
  • 250 g víz
  • liszt a meghintéshez, tetszés szerint mák vagy szezám a szóráshoz
  • olaj

Melegítsük elő a sütőnket 240 °C fokra, sodrófánk álljon kézre, és készítsünk elő két olajjal bekent sütőpapírral kibélelt sütőlemezt, két kis tál mákot, illetve szezámmagot. Dolgozzuk össze egy keverőtálban a kovászt, a lisztet, a sót, a mézet, valamint a vizet, majd dagasszuk ruganyos tésztává. Belisztezett munkafelületen formázzunk kis cipót, majd helyezzük vissza a szintén kilisztezett keverőtálba, és konyharuhával befedve pihentessük 20 percen keresztül.

Borítsuk ki a belisztezett munkafelületre a tésztánkat, majd osszuk el 12 (80 g) egyenlő részre. Csináljunk kis kerek gombócokat belőle, majd mindegyik közepébe a sodrófánk végével fúrjunk egy lyukat, fűzzük rá a sodrófánkra, és egyszer-kétszer ide-oda sodorjuk vele tésztát, hogy belülről a tészta kisimuljon. Helyezzük a bageleket a sütőlemezünkre, fedjük le egy konyharuhával, majd kelesszük 30-60 percig.

Időközben forraljunk fel egy nagy fazékban vizet, tetszés szerint tegyünk bele egy teáskanálnyi sütőport vagy szódabikarbónát, majd egy szűrőkanál segítségével, merítsük meg mindkét oldalukon 30-30 másodpercig a bageleket a vízben. Csepegtessük le őket, majd egyik oldalukat mártsuk bele a szezámba, vagy a mákba, és a magos felével felfelé helyezzük őket a sütőlemezre. Tegyük be a sütőbe, és ha azt szeretnénk, hogy belül még foszlós legyen a tésztánk, akkor süssük 10 percig, ha egy kicsit keményebbre szeretnénk, akkor pedig még 3 percig. Rácsra helyezve hűtsük ki őket.