Tökös-diós kenyér
Hozzávalók:
- 500 g sütőtök meghámozva, kimagozva és feldarabolva vagy hokkaido tök (azt nem kell hámozni)
- 75 g finom kristálycukor
- 1 kk reszelt szerecsendió
- 50 g zsiradék (margarin, olaj, vaj) felolvasztva
- 3 tojás enyhén felverve
- 350 g fehér kenyérliszt
- 10 ml sütőpor
- 75 g dió összevágva
1 kenyeret ad ki
Kínálhatjuk húsokkal, sajttal vagy egyszerűen megvajazva.
Kenjünk ki egy 21,5 x 11 cm-es sütőformát, és béleljük ki az alját. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Főzzük meg a tököt, jól csöpögtessük le, majd pürésítsük a botmixerrel, és hűtsük le. Tegyünk egy nagy keverőtálba 275 g-ot a püréből, keverjük össze a cukorral, a szerecsendióval, az olvasztott zsiradékkal és a tojásokkal. Öntsük keverőtálba a lisztet, a sütőport és a sót, majd nyomjunk a közepébe egy lyukat, adjuk hozzá a sütőtökmasszát, és dagasszuk össze, végül dolgozzuk el benne a diót is.
A kikent sütőformában süssük 1 óra hosszat, illetve amíg megpirul, és elkezd leválni a forma széleiről. Helyezzük rácsra, hogy kihűljön.