Walesi virágcserépkenyér
Hozzávalók:
- 115 g teljes kiőrlésű kenyérliszt
- 350 g fehér kenyérliszt
- 1 1/2 kk só
- 15 g friss élesztő
- 150 ml langyos tej
- 120 ml langyos víz
- 50 g olvasztott zsiradék (margarin, olaj, vaj)
- 1 ek összevágott snidling
- 1 ek összevágott petrezselyem
- 1 kk összevágott friss zsálya
- 1 gerezd fokhagyma
- felvert tojás a kenéshez
- édesköménymag megszóráshoz
2 cserépre valót ad ki
Zsírozzunk ki két tiszta, 14 cm átmérőjű, 11 cm magas agyag virágcserepet. Egy nagy keverőtálba szitáljuk össze a lisztet és a sót, majd nyomjunk mélyedést a közepébe, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a tejet, majd a szélekről hintsünk rá egy kis lisztet. Fedjük le a tálat, és hagyjuk meleg helyen 15 percig. Miután egy kicsit megkelt, adjuk hozzá a vizet, az olvasztott zsiradékot, a fűszernövényeket, a fokhagymát, dagasszuk tésztává, majd borítsuk enyhén meglisztezett felületre, és gyúrjuk kb. 10 percig, vagy addig, amíg a tészta egyenletes és rugalmas lesz. Tegyük vissza a keverőtálba, fedjük be enyhén megolajozott frissen tartó fóliával, és meleg helyen kelesszük, 1 1/4-1 1/2 órán keresztül, illetve amíg duplájára nem nő. Ismét borítsuk ki belisztezett munkafelületre, dögönyözzük meg, és osszuk el két részre. Formázzuk meg, és tömködjük az előkészített cserepekbe úgy, hogy a tészta a cserepek feléig érjen. Fedjük le beolajozott frissen tartó fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni 30-45 percig, illetve amíg a tészta el nem éri a cserepek széle alatti 2,5 cm-t.
Időközben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Kenjük meg a tészták tetejét felvert tojással, tetszés szerint hintsük meg édesköménymaggal. Süssük 35-40 percig, illetve amíg meg nem pirul. Rácson hagyjuk kihűlni.