Árpás bannock
Hozzávalók:
- 115 g árpaliszt
- 50 g finomliszt, vagy teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 kk ml só
- 1/2 kk finomított borkő
- 25 g zsiradék (margarin, olaj, vaj)
- 175 ml író
- 1/2 kk szódabikarbóna
1 lepényt ad ki
Amennyiben nem jutunk íróhoz, használjunk helyette aludttejet. Ehhez 5 ml citromlevet kell keverni 175 ml tejbe, és félretenni egy órára, hogy megaludjon. Ha túl erősnek találjuk az árpaliszt földes ízét, csökkentsük a mennyiségét 50 g-ra, és növeljük a fehér finomlisztet 115 g-ra. Másik változatként az árpaliszt felét helyettesíthetjük zabliszttel.
A bannock kb. tenyérnagyságú lepény. Hagyományosan sütőlapon sütik. Az árpaliszttől a lepénynek csodálatos földes íze lesz.
Olajozzuk be a sütőlapunkat. Keverőtálba szitáljuk össze a lisztet, a sót és a borkőt. Tegyük bele a zsiradékot, illetve a margarint, és morzsoljuk el a liszttel. Keverjük össze az írót a szódabikarbónával. Amikor elkezd buborékokat ereszteni, adjuk hozzá a lisztet. Dagasszuk tésztává. Ha túldagasztjuk a tésztát, akkor megkeményedik! A meglisztezett felületen lapítsuk a tésztát 2 cm vastag lepénnyé. Éles késsel lehet rá jelölni 4 cikkelyt. Forrósítsuk fel a sütőlapot, majd mérsékelt hőfokon süssük a bannockot oldalanként kb. 8-10 percig. Ne süssük túl hirtelen, mert akkor kívül nagyon megbarnul, mielőtt a közepe átsülne. Kissé hűtsük le, de még melegen fogyasszuk.