Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
Mi a cookie (süti)?

A cookie-k ("sütik") - a továbbiakban: süti vagy cookie - kis méretű adatcsomagok, amelyeket az Ön böngészője ment el, amikor a weboldalakat, köztük a www.bordseve.hu honlapot - a továbbiakban: Honlap - látogatja.

A sütiket a weboldalak általában a felhasználói élmény javítására használják oly módon, hogy a weboldal vagy kizárólag a látogatás idejére ("Munkamenet" sütik, amelyek a böngésző bezárásakor törlődnek) vagy ismételt látogatások során ("Tartós" sütik) "megjegyzi" a felhasználót.

A jelen Cookie (süti) tájékoztató azt ismerteti, hogy a www.bordseve.hu honlapon milyen sütiket használunk és Önnek, mint a honlap használójának milyen lehetőségei vannak a sütik beállításával kapcsoltosan.

Tájékoztatjuk, hogy a cookie-kat nem használjuk az Ön személyének közvetlen azonosítására alkalmas információk tárolására. Amennyiben személyes adatoknak minősülő adatokat kezelünk, ezt az Adatvédelmi tájékoztatónkkal összhangban tesszük.

Lehetnek olyan esetek, amikor harmadik fél cookie-ját használjuk. Kérjük, hogy harmadik fél sütijei tekintetében a harmadik félnél tájékozódjanak az adatkezeléssel kapcsolatban, ugyanis a harmadik fél adatkezelésére nincsen ráhatásunk.

Árpás bannock

Hozzávalók:

  • 115 g árpaliszt
  • 50 g finomliszt, vagy teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 kk ml só
  • 1/2 kk finomított borkő
  • 25 g zsiradék (margarin, olaj, vaj)
  • 175 ml író
  • 1/2 kk szódabikarbóna

1 lepényt ad ki


Amennyiben nem jutunk íróhoz, használjunk helyette aludttejet. Ehhez 5 ml citromlevet kell keverni 175 ml tejbe, és félretenni egy órára, hogy megaludjon. Ha túl erősnek találjuk az árpaliszt földes ízét, csökkentsük a mennyiségét 50 g-ra, és növeljük a fehér finomlisztet 115 g-ra. Másik változatként az árpaliszt felét helyettesíthetjük zabliszttel.

A bannock kb. tenyérnagyságú lepény. Hagyományosan sütőlapon sütik. Az árpaliszttől a lepénynek csodálatos földes íze lesz.

Olajozzuk be a sütőlapunkat. Keverőtálba szitáljuk össze a lisztet, a sót és a borkőt. Tegyük bele a zsiradékot, illetve a margarint, és morzsoljuk el a liszttel. Keverjük össze az írót a szódabikarbónával. Amikor elkezd buborékokat ereszteni, adjuk hozzá a lisztet. Dagasszuk tésztává. Ha túldagasztjuk a tésztát, akkor megkeményedik! A meglisztezett felületen lapítsuk a tésztát 2 cm vastag lepénnyé. Éles késsel lehet rá jelölni 4 cikkelyt. Forrósítsuk fel a sütőlapot, majd mérsékelt hőfokon süssük a bannockot oldalanként kb. 8-10 percig. Ne süssük túl hirtelen, mert akkor kívül nagyon megbarnul, mielőtt a közepe átsülne. Kissé hűtsük le, de még melegen fogyasszuk.