Ír szódás kenyér
Hozzávalók:
- 225 g finomliszt
- 225 g teljes kiőrlésű liszt és valamennyi a meghintéshez
- 1 kk só
- 2 kk szódabikarbóna
- 2 kk tisztított borkő
- 40 g zsiradék (margarin, olaj, vaj)
- 1 kk finom kristálycukor
- 350-375 ml író
1 cipót ad ki
A szódás kenyér percek alatt elkészíthető és kiváló melegen, egyenesen a sütőből felszolgálva. Ha könnyebb kenyeret szeretnénk, használhatunk hozzá csak sima fehér lisztet.
Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra, és zsírozzunk ki egy sütőlemezt. Egy nagy keverőtálba keverjük össze a lisztet és a sót, adjuk hozzá a szódabikarbónát és a borkőt, majd morzsoljuk bele a zsiradékot, dolgozzuk össze, ezután keverjük bele a cukrot is. Adjunk hozzá annyi írót, hogy lágy tésztát kapjunk, majd formázzunk cipót. Nem kell túl sokáig dagasztani, mert akkor nehéz lesz a tészta. Helyezzük az előkészített sütőlemezre, és éles késsel vágjunk bele mélyen egy keresztet. Finoman hintsük meg teljes kiőrlésű liszttel, és süssük 35-45 percig, illetve amíg jól megkel. Melegen kínáljuk.