Pan De Cebada
Hozzávalók:
- A kovászhoz:
- 175 g kukoricaliszt
- 560 ml víz
- 225 g teljes kiőrlésű kenyérliszt
- 75 g árpaliszt
A tésztához:
- 20 g friss élesztő
- 45 ml langyos víz
- 225 g teljes kiőrlésű kenyérliszt
- 1 ek só
- kukoricaliszt a meghintéshez
1 nagy cipót ad ki
Ennek az árpa- és kukoricalisztből készült, gazdagon ízesített spanyol parasztkenyérnek tömör, nehéz állaga van, de igen élvezetes.
Készítsünk kovászt, amelyhez keverjük a kukoricalisztet a víz felével, majd adjuk hozzá a maradék vizet. Főzzük fel állandó kevergetés közben, hogy sűrű masszát kapjunk, és hűtsük ki. Adjuk hozzá a teljes kiőrlésű lisztet és az árpalisztet, dolgozzuk össze tésztává. Tegyük vissza a tálba, fedjük le beolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk a kovászt állni 36 óra hosszat. Készítsük elő a tepsinket. Az élesztőt olvasszuk fel a langyos vízben, adjuk a kovászhoz a teljes kiőrlésű liszttel és a sóval együtt, majd dolgozzuk össze tésztává. Ezután gyúrjuk egyenletes, rugalmas tésztává. Tegyük kiolajozott tálba, fedjük le olajozott frissen tartó fóliával, és kelesszük meleg helyen 1 1/2-2 óra hosszat. Dagasszuk újra, és formázzunk belőle vaskos cipót, tetejét hintsük meg egy kis kukoricaliszttel. Helyezzük a tepsire, és borítsuk be egy nagy tállal, kelesszük újabb 1 óra hosszat, illetve amíg közel duplájára nő. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra, és egy hőálló edényben helyezzünk vizet az aljára. A megkelt tésztát azonnal tegyük a sütőbe, a vízzel teli edény feletti rácsra. Süssük a cipót 10 percig, majd vegyük ki a sütőből a vizestálat, csökkentsük a sütő hőfokát 190 °C-ra, és süssük még kb. 20 percig. Rácsra helyezve hűtsük ki.