Burgonyás, köménymagos kenyér
Hozzávalók:
- 5 kg búzaliszt
- 6-7 dkg élesztő
- 1-2 főtt, reszelt burgonya
- 10 dkg só
- 1-2 dl langyos víz
Az este folyamán a dagasztóteknő egyik felében készítsük el a kovászt (vagy használjuk az előző sütésből megmaradt tésztát) az élesztő, a langyos víz és megfelelő mennyiségű liszt, valamint a burgonya hozzáadásával, aztán letakarva tegyük langyos helyre. Másnap reggel a lisztet langyos vízzel jól összegyúrjuk és megdagasztjuk, addig, amíg leválik a kezünkről és az edényről. Dagasztás előtt tetszés szerint köménymagot adunk hozzá, a miskolci krumplis kenyérhez még sertészsírt is adnak. Cipókat formálunk, liszttel megszórt keszkenőben a szakajtóba tesszük, majd langyos helyen megkelesztjük őket. A kemencében 2-2 1/2 óra alatt sütjük ki.