Búzakenyér
Hozzávalók:
- 2 kg kenyérliszt (BL 80)
- 1 adag erjesztőanyag vagy kovász,
vagy 2 dkg élesztő- só
Szitáljuk át a lisztet, majd a közepébe csináljunk egy mélyedést. Adjuk hozzá a kovászt, vagy a langyos vízben áztatott erjesztő anyagot, vagy az élesztőt, és öntsünk rá még annyi vizet, hogy összesen 1 litert használjunk fel. Keverjük el kezünkkel a liszt kb. 30%-át a vízzel, adjunk hozzá sót, majd takarjuk le, és hagyjuk állni meleg helyen 5-6 órát. Az alapos kézi dagasztást (ne kíméljük a tésztát, öklözzük, bokszoljuk, vagdaljuk a munkafelülethez) követően a kenyértésztát megfelelő tömegű darabokra kiszakítjuk, és a konyharuhával kibélelt szakajtóban vagy egy tálban, 30 °C körüli hőmérsékleten addig kelesztjük, amíg a kenyér térfogata a kétszeresére nő. Ekkor kiborítjuk az edényből, és előmelegített sütőben 200-240 °C-on addig sütjük, amíg megpirul. A kenyér akkor sült meg, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Helyezzük rácsra, és így hűtsük ki. A megsült kenyér tetejét vizes kefével kenjük át, hogy szép fényes legyen.