Kifli
Hozzávalók:
- 1/4 kg liszt
- 2 1/2 dkg élesztő
- langyos tej
- 75 dkg liszt
- 2 dkg só
- 2 dkg cukor
- 10 dkg zsiradék (margarin, olaj, vaj)
Az 1/4 kg lisztből, az élesztőből és a langyos tejből lágy kovászt csinálunk. Amikor jól megkelt, összegyúrjuk 75 dkg liszttel, 2 dkg sóval, ugyanannyi cukorral, 10 dkg zsiradékkal és annyi tejjel, hogy se túl lágy, se túl kemény ne legyen, és megdagasztjuk. Letakarva újra megkelesztjük. Belisztezett deszkán vagy munkafelületen vékony, kerek lapocskákra nyújtjuk. Egy-egy lapot négyfelé vágunk, és az így nyert háromszögekből a szélesebb szélüktől feltekergetve kifliket formálunk. Tepsibe rakjuk, és még egyszer megkelesztjük. Tojássárgájával megkenve ropogósra sütjük.
A szegedi vágott kenyér ugyanabból a tésztából készül, mint a kifli. Állítólag egy szegedi pék megunta a kiflik készítését, és egyszer egy nagyobb darabot egyben sütött ki.