Orosházi „banán”
Ez a péksütemény az első világháború után készült először a szarvasi pék, Pável Bertalan pékműhelyében, ahol állítólag a mai napig készítik. Budapesten még sosem találkozhattunk vele.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 4 dl langyos víz
- 1 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- pici só
- 11 dkg cukor
- 10 dkg margarin
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- olaj
- fahéj
- cukor
Dolgozzuk össze a lisztet, a cukrot, a sót és a margarint tésztává, morzsoljuk bele az élesztőt, öntsük rá a tejet, a langyos vizet, üssük rá a tojást. Gyúrjuk össze, majd dagasszuk meg, és pihentessük kb. 15-20 percig. Mérjünk le kb. 8-8,5 dkg-os darabokat, és sodrófa segítségével nyújtsunk ki kissé ovális korongokat. Kenjük meg olajjal, majd szórjunk rá fahéjas cukrot, és sodorjuk össze. Az egyik végét vágjuk be kb. 2 cm-re, a másik végét pedig szinte a feléig, és mindkét oldalán hajtsuk vissza szív alakban. Helyezzük sütőlemezre, kenjük meg tojással, és hagyjuk 30-40 percig kelni. Ismét megkenjük tojással, és 220 °C-on sütjük kb. 13-15 percig. Akkor jó, ha az alja már szépen megpirult.