Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
Mi a cookie (süti)?

A cookie-k ("sütik") - a továbbiakban: süti vagy cookie - kis méretű adatcsomagok, amelyeket az Ön böngészője ment el, amikor a weboldalakat, köztük a www.bordseve.hu honlapot - a továbbiakban: Honlap - látogatja.

A sütiket a weboldalak általában a felhasználói élmény javítására használják oly módon, hogy a weboldal vagy kizárólag a látogatás idejére ("Munkamenet" sütik, amelyek a böngésző bezárásakor törlődnek) vagy ismételt látogatások során ("Tartós" sütik) "megjegyzi" a felhasználót.

A jelen Cookie (süti) tájékoztató azt ismerteti, hogy a www.bordseve.hu honlapon milyen sütiket használunk és Önnek, mint a honlap használójának milyen lehetőségei vannak a sütik beállításával kapcsoltosan.

Tájékoztatjuk, hogy a cookie-kat nem használjuk az Ön személyének közvetlen azonosítására alkalmas információk tárolására. Amennyiben személyes adatoknak minősülő adatokat kezelünk, ezt az Adatvédelmi tájékoztatónkkal összhangban tesszük.

Lehetnek olyan esetek, amikor harmadik fél cookie-ját használjuk. Kérjük, hogy harmadik fél sütijei tekintetében a harmadik félnél tájékozódjanak az adatkezeléssel kapcsolatban, ugyanis a harmadik fél adatkezelésére nincsen ráhatásunk.

Orosházi „banán”

Ez a péksütemény az első világháború után készült először a szarvasi pék, Pável Bertalan pékműhelyében, ahol állítólag a mai napig készítik. Budapesten még sosem találkozhattunk vele.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 4 dl langyos víz
  • 1 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • pici só
  • 11 dkg cukor
  • 10 dkg margarin
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • olaj
  • fahéj
  • cukor

Dolgozzuk össze a lisztet, a cukrot, a sót és a margarint tésztává, morzsoljuk bele az élesztőt, öntsük rá a tejet, a langyos vizet, üssük rá a tojást. Gyúrjuk össze, majd dagasszuk meg, és pihentessük kb. 15-20 percig. Mérjünk le kb. 8-8,5 dkg-os darabokat, és sodrófa segítségével nyújtsunk ki kissé ovális korongokat. Kenjük meg olajjal, majd szórjunk rá fahéjas cukrot, és sodorjuk össze. Az egyik végét vágjuk be kb. 2 cm-re, a másik végét pedig szinte a feléig, és mindkét oldalán hajtsuk vissza szív alakban. Helyezzük sütőlemezre, kenjük meg tojással, és hagyjuk 30-40 percig kelni. Ismét megkenjük tojással, és 220 °C-on sütjük kb. 13-15 percig. Akkor jó, ha az alja már szépen megpirult.