Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
Mi a cookie (süti)?

A cookie-k ("sütik") - a továbbiakban: süti vagy cookie - kis méretű adatcsomagok, amelyeket az Ön böngészője ment el, amikor a weboldalakat, köztük a www.bordseve.hu honlapot - a továbbiakban: Honlap - látogatja.

A sütiket a weboldalak általában a felhasználói élmény javítására használják oly módon, hogy a weboldal vagy kizárólag a látogatás idejére ("Munkamenet" sütik, amelyek a böngésző bezárásakor törlődnek) vagy ismételt látogatások során ("Tartós" sütik) "megjegyzi" a felhasználót.

A jelen Cookie (süti) tájékoztató azt ismerteti, hogy a www.bordseve.hu honlapon milyen sütiket használunk és Önnek, mint a honlap használójának milyen lehetőségei vannak a sütik beállításával kapcsoltosan.

Tájékoztatjuk, hogy a cookie-kat nem használjuk az Ön személyének közvetlen azonosítására alkalmas információk tárolására. Amennyiben személyes adatoknak minősülő adatokat kezelünk, ezt az Adatvédelmi tájékoztatónkkal összhangban tesszük.

Lehetnek olyan esetek, amikor harmadik fél cookie-ját használjuk. Kérjük, hogy harmadik fél sütijei tekintetében a harmadik félnél tájékozódjanak az adatkezeléssel kapcsolatban, ugyanis a harmadik fél adatkezelésére nincsen ráhatásunk.

Császárzsemle

Hozzávalók:

  • 340 g sima liszt és finomliszt keveréke (B51 és B55)
  • 70 tej
  • 130 g víz
  • 8 g élesztő
  • 8 g aszkorbinsav
  • 4 g zsiradék (margarin, olaj, vaj)
  • 6 g só

10 darabot ad ki

Keverjük össze a lisztet, a tejet, az élesztőt, a cukrot, valamint az aszkorbinsavat. Hagyjuk egy picit állni, majd adjuk hozzá a zsiradékot és a sót. Kézzel jó alaposan gyúrjuk át, és dagasszuk meg, mindaddig, amíg egy sima felületű tésztát nem kapunk, ami könnyedén leválik a kezünkről. Ha dagasztógéppel dolgozunk, akkor legalább 4 percig dagasszuk a tésztát a dagasztófejjel. Ezután hagyjuk 45 percen át megkelni, és amikor megkelt, jól dagasszuk át újra, és ismételjük meg ezt a folyamatot újabb 40, majd 35,  végül 15 perc múlva. Ezután mérjünk ki azonos súlyú darabokat (56 g/db). Ezután lisztezzük be a tésztacipókat, mindkét kéz segítségével sodorjuk meg a tésztát, majd ismét formázzunk cipókat, és hagyjuk újabb 15-20 percig pihenni őket. Következik a formázás, ami megkövetel némi gyakorlatot. Lapítsuk ki a cipókat, és az óramutató járásával azonos irányba haladva, csavarjuk a tésztát 5 lépésben hüvelykujjunk köré, így biztosítva zsemle finom belsejét. A végén jól nyomjuk össze az első és utolsó tésztavéget, hogy ne essen szét a zsemlénk. Fordítsuk a „csillagos” oldalukkal lefelé a cipókat, tegyük egy konyharuhára, és egy deszka segítségével lapítsuk le őket. A zsemlénknek jó ropogósnak kell lennie, ezért igazából nem is sütjük, hanem dunsztoljuk őket. Helyezzünk hőálló tálba vizet a sütőnkbe, a legideálisabb, ha 80%-os páratartalmú a levegő, és süssük őket 45 percen keresztül 35 °C-on. Mielőtt betesszük a sütőbe, kenjük meg a tetejüket vízzel. Amikor megsültek, rácson hűtsük ki és frissen fogyasszuk!