Drezdai „Stollen”
Hozzávalók:
- 600 g aranymazsola
- 4 ek rum
- 1 kg liszt
- 1/2 l langyos tej
- 84 g élesztő
- 200 g cukor
- 1 csipetnyi só
- 1 citrom reszelt héja
- őrölt szerecsendió-virág
- 500 g zsiradék (margarin, olaj, vaj)
- 100 g apróra vágott mandula
- 150 g kandírozott citromhéj apró kockákra vágva
- 100 g kandírozott narancshéj apró kockákra vágva
- olvasztott zsiradék a kenéshez és porcukor a megszóráshoz
A mazsolát áztassuk be éjszakára a rumba. A liszthalom közepébe csináljunk egy kis mélyedést, ebbe tegyük bele az élesztőt, öntsünk rá a langyos tejből egy kicsit, adjuk hozzá a cukrot és a csipetnyi sót, dolgozzuk össze egy kis liszttel, takarjuk le, és hagyjuk állni. Mikor a kétszeresére növekedett, akkor adjuk hozzá a maradék tejet, a reszelt citromhéjat, a szerencsendió-virágot, majd folyamatosan keverjük bele a puha margarindarabkákat. Innentől kezdve egy kicsit meg kell erőltessük magunkat, mert jól össze kell dolgozni a tésztát. Adjuk hozzá az aprított mandulát, és osszuk el egyenletesen, hogy a tészta minden részére jusson. Ezután a narancshéjat, a citromhéjat, a végén pedig a rumba beáztatott mazsolát. Ha jól elosztottuk a tésztában az összes adalékot, akkor megformázhatjuk egy hosszúkás kenyérformává, majd pihentessük 1 órán keresztül. Lapítsuk ki a tésztánkat, majd kezdjük el felsodorni, amíg a tésztánk eléri a tipikus „Stollen” formáját. Nincs más hátra, tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük egy órán keresztül. Amikor elkészült, kenjük meg zsiradékkal a tetejét és szórjuk be porcukorral.