Kornspitz
Hozzávalók:
- 300 g tönkölybúzából készült kovász
- 300 g tönkölybúzaliszt
- 100 g rozsliszt
- 10 g só
- 150-200 g víz, amennyit felvesz a tésztánk
- 50 g pörkölt szezámmag
(Ha szeretnénk meggyorsítani a kelesztési folyamatot, akkor használjunk 50 g élesztőt is.)
Tegyük egy keverőedénybe a kovászt, adjuk hozzá a liszteket, a sót, valamint annyi vizet, hogy egy sima, ruganyos tésztát kapjunk. Hagyjuk megkelni kb. 35 percig, majd dagasszuk jól át. Osszuk el 8-10 cipóra, ezeket sodrófával nyújtsuk ki, sodorjuk fel mint a rétest, és hempergessük meg szezámmagban. Kelesszük őket 60-90 percig, vágjuk be háromszor a tetejüket, majd helyezzük sütőlemezre, és 230 °C-ra előmelegített sütőben süssük 12 percig, utána 190 °C-on további 15 percig.