Ciabatta
A biga kovászhoz
- 7 g friss élesztő
- 175-200 ml langyos víz
- 350 g fehérítetlen finomliszt
- liszt a meghintéshez
A tésztához
- 15 g friss élesztő
- 400 ml langyos víz
- 60 ml langyos tej
- 500 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
- 10 ml só
- 45 ml extra szűz olívaolaj
3 veknire elegendő tészta
Futtassuk fel az élesztőt a langyos vízzel, és egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet. Fokozatosan keverjük bele az élesztőt, és adjunk hozzá még annyi vizet, hogy szilárd tésztát kapjunk. Ezután dagasszuk meg a tésztát, mindaddig, amíg hólyagos nem kezd lenni, és leválik a kezünkről. Tegyük vissza a keverőtálba, borítsuk be olívaolajjal megkent frissen tartó fóliával, és hagyjuk pihenni meleg helyen legalább 12-15 órára, amíg a tészta megkel, illetve elkezd összeesni. Adjuk a tésztához való élesztőt a langyos vízhez, majd keverjük össze az előzőleg elkészített kovászhoz. A tál aljára tegyünk lisztet, helyezzük bele a tésztát, és fokozatosan adagolva a tejet, keverjük fakanállal bele azt. Dagasszuk a tésztát, amíg egy nagyon nedves állagú, nem gyúrható tésztát kapunk. Keverjük bele a sót és az olívaolajat. Fedjük be enyhén megolajozott frissen tartó fóliával, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább 1 1/2-2 óra hosszan vagy amíg a duplájára nem nő. Óvatosan vegyük ki az edényből, a tészta 1/3-át formázzuk belisztezett kézzel hasábbá, majd kicsit lapítsuk le, hintsük meg liszttel, és hagyjuk újabb 30 percen keresztül pihenni. 220 °C-ra előre melegített sütőben 25-30 percig sütjük. Ha az alja ütögetésre tompa, kongó hangot ad, és teteje megpirult, kivehetjük, és helyezzük rácsra, amíg lehűl. Készíthetünk szárított paradicsomos vagy olívabogyós ciabattát is, egyszerűen abban a lépésben, amikor az olívaolajat adagoljuk, adjuk hozzá a kívánt összetevőket is.