Pan co’ Santi
Hozzávalók:
- 400 g kenyérliszt
- 1/2 csésze mazsola
- 50 g felaprított dióbél
- 1 1/4 teáskanál só
- 3/4 teáskanál őrölt fahéj
- 2 g szárított élesztő
- finomra őrölt bors
- 1 1/2 csésze hideg víz
Egy közepes nagyságú edényben keverjük össze a lisztet, a mazsolát, a dióbelet, a sót, a fahéjat és az élesztőt. Adjuk hozzá a vizet, és kézzel, vagy egy fakanál segítségével keverjük jól össze, amíg egy jó ragacsos tésztát kapunk. Amennyiben nem ragad eléggé, adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet. Fedjük le, és hagyjuk pihenni 12-18 órán keresztül, amíg a tetején buborékok keletkeznek, és legalább duplájára nem nő a tészta. Egy spatula segítségével vegyük ki a tésztát a tálból, és helyezzük egy liszttel beszórt deszkára, dagasszuk meg, és formázzunk belőle egy cipót. Egy belisztezett konyharuhát helyezzünk a deszkára, majd tegyük rá a kész cipót. Ha még mindig ragacsos lenne, szórjuk meg liszttel vagy darával, és fedjük be a konyharuhával, majd hagyjuk pihenni további 1-2 óra hosszát. Addig kell keleszteni, amíg ha megnyomjuk az ujjunkkal, a tészta nem esik össze. Amennyiben ez történik, kelesszük további 15 percig. Eközben melegítsünk elő a sütőben 240 °C-on egy sütőformát, amelynek teteje is van. Vigyázzunk, amikor beleforgatjuk majd a tésztát, mert forró lesz! A konyharuhából óvatosan fordítsuk bele az edénybe a tésztát, és süssük lefedve először 30 percig, majd a fedő eltávolításával további 15-30 percen keresztül. Amikor elkészült, egy spatula vagy kés segítségével szedjük ki az edényből, és helyezzük rácsra, amíg ki nem hűl.