Pane Siocco/Pane sciapo Toscano
Hozzávalók:
- 550 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
- 350 ml forrásban lévő víz
- 15 g friss élesztő
- 60 ml langyos víz
A kovászhoz 175 g lisztre öntsük rá a forrásban lévő vizet, hagyjuk állni, majd alaposan keverjük össze, takarjuk le, és pihentessük 10 percig. Közben a langyos vízben olvasszuk fel az élesztőt, majd adjuk a kovászhoz. A maradék liszt fokozatos hozzáadásával gyúrjuk össze a tésztát, és dagasszuk addig, amíg ruganyos, lágy, a kezünkről leváló tésztát kapunk. Tegyük enyhén kiolajozott tálba, és fedjük be olívaolajjal bekent fóliával, majd hagyjuk megkelni 1-1 1/2 órán keresztül, vagy amíg duplájára nem nő. Amikor megkelt, borítsuk lisztes deszkára, formázzuk cipóvá, majd a széleket hajtogassuk a közepe felé, és tapasszuk le. Sima felével helyezzük sütőlemezre, újból fedjük le beolajozott frissen tartó fóliával, és kelesszük újabb fél óráig. Ha megkelt, lapítsuk le a felére, és borítsuk be egy nagy tállal, majd hagyjuk még egyszer megkelni fél órán keresztül. Eközben melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra, és legalább 30-35 percig süssük. Miután elkészült, helyezzük rácsra, hogy kihűljön.