Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
Mi a cookie (süti)?

A cookie-k ("sütik") - a továbbiakban: süti vagy cookie - kis méretű adatcsomagok, amelyeket az Ön böngészője ment el, amikor a weboldalakat, köztük a www.bordseve.hu honlapot - a továbbiakban: Honlap - látogatja.

A sütiket a weboldalak általában a felhasználói élmény javítására használják oly módon, hogy a weboldal vagy kizárólag a látogatás idejére ("Munkamenet" sütik, amelyek a böngésző bezárásakor törlődnek) vagy ismételt látogatások során ("Tartós" sütik) "megjegyzi" a felhasználót.

A jelen Cookie (süti) tájékoztató azt ismerteti, hogy a www.bordseve.hu honlapon milyen sütiket használunk és Önnek, mint a honlap használójának milyen lehetőségei vannak a sütik beállításával kapcsoltosan.

Tájékoztatjuk, hogy a cookie-kat nem használjuk az Ön személyének közvetlen azonosítására alkalmas információk tárolására. Amennyiben személyes adatoknak minősülő adatokat kezelünk, ezt az Adatvédelmi tájékoztatónkkal összhangban tesszük.

Lehetnek olyan esetek, amikor harmadik fél cookie-ját használjuk. Kérjük, hogy harmadik fél sütijei tekintetében a harmadik félnél tájékozódjanak az adatkezeléssel kapcsolatban, ugyanis a harmadik fél adatkezelésére nincsen ráhatásunk.

Dán fűszeres korona

Hozzávalók:

  • 350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
  • 1 kk só
  • 185 g zsiradék (margarin, olaj, vaj) megpuhítva
  • 20 g friss élesztő
  • 200 ml langyos víz és tej elegye

A töltelékhez:

  • 30 ml napraforgóolaj
  • 2 vöröshagyma finomra vágva
  • 40 g friss kenyérmorzsa
  • 25 g darált mandula
  • 50 g frissen reszelt parmezán sajt
  • 1 tojás enyhén felverve
  • só és frissen őrölt fekete bors

A tetejére:

  • 1 ek szezámmag
  • 1 ek frissen reszelt parmezán sajt

1 nagy karikát ad ki

Zsírozzuk ki a tepsinket. Egy nagy keverőtálba keverjük össze a lisztet a sóval, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és 40 g zsiradékot, adjuk hozzá a tejet és vizet, a tojást, és dagasszuk lágy tésztává. Borítsuk ki belisztezett munkafelületre, és dagasszuk addig, amíg a tészta rugalmas lesz. Tegyük kiolajozott tálba, fedjük be megolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 óra hosszat, illetve amíg duplájára nő. Borítsuk ki belisztezett munkafelületre, és dögönyözzük, püföljük meg, majd sodrófánk segítségével nyújtsuk ki kb. 1 cm vastag téglalappá. Most egy a croissant készítésére emlékeztető munkafolyamat következik. A tészta felső kétharmadára tegyünk a maradék zsiradék feléből darabkákat, hajtsuk fel a tészta  alsó egyharmadát és alá a felsőt, majd zárjuk a széleket. Fordítsuk meg 90 fokkal, és ismételjük meg kenést a maradék zsiradékkal. Újra hajtogassuk és zárjuk a széleket. Fedjük le beolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk pihenni 15 percig. Megint fordítsuk meg 90 fokkal. Nyújtsuk ki és újra hajtogassuk össze zsiradék nélkül. Ismételjük meg ezt a folyamatot még egyszer. Csomagoljuk beolajozott frissen tartó fóliába, és a hűtőszekrényben hagyjuk pihenni 30 percig. Időközben a töltelékhez forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk benne meg a hagymát  aranysárgára. A tűzről levéve keverjük bele a morzsát, a mandulát és a fűszereket, kicsit hűtsük le, majd adjuk hozzá a tojásfehérjét, hogy masszát kapjunk.

Belisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 56 x 23 cm-es téglalappá. A szélein hagyjunk szabadon kb. 2 cm-t, és kenjük rá a tölteléket, majd tekerjük fel az egyik hosszanti oldal felől mint egy roládot. Egy nagyon éles késsel hosszában vágjuk félbe, a vágott felével felfelé fonjuk őket össze, és hajlítsuk karikába. Helyezzük a tepsibe, fedjük le beolajozott frissen tartó fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni 30 percig. Kenjük meg a maradék tojással a tészta tetejét, szórjuk meg szezámmaggal és parmezán sajttal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 40-50 percig, illetve amíg megpirul. Helyezzük rácsra, hogy kissé kihűljön. Ha hidegen fogyasztjuk, a teljes kihűlés után felszeletelve tálaljuk.