Dán fűszeres korona
Hozzávalók:
- 350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
- 1 kk só
- 185 g zsiradék (margarin, olaj, vaj) megpuhítva
- 20 g friss élesztő
- 200 ml langyos víz és tej elegye
A töltelékhez:
- 30 ml napraforgóolaj
- 2 vöröshagyma finomra vágva
- 40 g friss kenyérmorzsa
- 25 g darált mandula
- 50 g frissen reszelt parmezán sajt
- 1 tojás enyhén felverve
- só és frissen őrölt fekete bors
A tetejére:
- 1 ek szezámmag
- 1 ek frissen reszelt parmezán sajt
1 nagy karikát ad ki
Zsírozzuk ki a tepsinket. Egy nagy keverőtálba keverjük össze a lisztet a sóval, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és 40 g zsiradékot, adjuk hozzá a tejet és vizet, a tojást, és dagasszuk lágy tésztává. Borítsuk ki belisztezett munkafelületre, és dagasszuk addig, amíg a tészta rugalmas lesz. Tegyük kiolajozott tálba, fedjük be megolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 óra hosszat, illetve amíg duplájára nő. Borítsuk ki belisztezett munkafelületre, és dögönyözzük, püföljük meg, majd sodrófánk segítségével nyújtsuk ki kb. 1 cm vastag téglalappá. Most egy a croissant készítésére emlékeztető munkafolyamat következik. A tészta felső kétharmadára tegyünk a maradék zsiradék feléből darabkákat, hajtsuk fel a tészta alsó egyharmadát és alá a felsőt, majd zárjuk a széleket. Fordítsuk meg 90 fokkal, és ismételjük meg kenést a maradék zsiradékkal. Újra hajtogassuk és zárjuk a széleket. Fedjük le beolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk pihenni 15 percig. Megint fordítsuk meg 90 fokkal. Nyújtsuk ki és újra hajtogassuk össze zsiradék nélkül. Ismételjük meg ezt a folyamatot még egyszer. Csomagoljuk beolajozott frissen tartó fóliába, és a hűtőszekrényben hagyjuk pihenni 30 percig. Időközben a töltelékhez forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk benne meg a hagymát aranysárgára. A tűzről levéve keverjük bele a morzsát, a mandulát és a fűszereket, kicsit hűtsük le, majd adjuk hozzá a tojásfehérjét, hogy masszát kapjunk.
Belisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 56 x 23 cm-es téglalappá. A szélein hagyjunk szabadon kb. 2 cm-t, és kenjük rá a tölteléket, majd tekerjük fel az egyik hosszanti oldal felől mint egy roládot. Egy nagyon éles késsel hosszában vágjuk félbe, a vágott felével felfelé fonjuk őket össze, és hajlítsuk karikába. Helyezzük a tepsibe, fedjük le beolajozott frissen tartó fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni 30 percig. Kenjük meg a maradék tojással a tészta tetejét, szórjuk meg szezámmaggal és parmezán sajttal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 40-50 percig, illetve amíg megpirul. Helyezzük rácsra, hogy kissé kihűljön. Ha hidegen fogyasztjuk, a teljes kihűlés után felszeletelve tálaljuk.