Knackerbröd
Hozzávalók:
- 450 g rozsliszt
- 1 kk só
- 50 g zsiradék (margarin, olaj, vaj)
- 20 g friss élesztő
- 275 ml langyos víz
- 75 g búzakorpa
8 ropogós lapot ad ki
Rozsos ízű, hagyományos svéd ropogós lepény.
Zsírozzunk ki két tepsit. Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra. Egy tálban keverjük össze a rozslisztet a sóval, majd morzsoljuk el vele a zsiradékot, az élesztőt, és adjuk hozzá a langyos vizet. Dagasszuk tésztává, majd keverjük bele a korpát. Dagasszuk a belisztezett munkafelületen addig, amíg ruganyos tésztát kapunk. Majd ezután osszuk el a tésztát 8 egyforma darabra, és sodrófánk segítségével, belisztezett munkafelületen nyújtsuk ki mindegyiket kb. 20 cm-es koronggá. Helyezzük a korongokat a tepsibe, egyre 2 korong fér el, és szurkáljuk meg őket villával. Egy 4 cm-es tésztakivágóval szúrjuk ki a közepüket. Az előmelegített sütőben süssük őket 15-20 percig, illetve amíg megpirulnak és ropogósak lesznek.