Zsemlék a dél-angliai fürdővárosból, Bathból (Sally Lunn Buns alapján)
Ennek a több mint 300 éves múltra visszatekintő bathi különlegességnek az eredete francia és nagyon hasonlít a briósra, de mégis angol recept.
Hozzávalók a kovászhoz
- 125 g fehér kenyérliszt
- 125 g víz
- 5 g élesztő
Keverjük össze a kovászhoz valókat, majd fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk megkelni 2- 2 1/2 órán keresztül.
A tésztához
- 10 g élesztő
- 375 g fehér kenyérliszt
- az egész kovász
- 125 g zsiradék (margarin, olaj, vaj, zsír)
- 60 g kristálycukor
- 150 g tej
- 110 g tojás (2 db)
- 7 g só
A bevonathoz
- 150 g tej
- 75 g cukor
Melegítsük elő a sütőnket 180 °C-ra, majd zsírozzunk ki néhány tepsit. Öntsük a lisztet egy keverőtálba, morzsoljuk bele az élesztőt. Majd minden hozzávalót keverjünk hozzá a tésztakaparó segítségével, és ha összeállt, akkor borítsuk ki egy belisztezett munkafelületre. Dagasszuk mindaddig, amíg ruganyos tésztát nem kapunk. Ismét szórjunk egy kis lisztet a munkafelületre, formázzuk cipóvá tésztánkat, majd helyezzük vissza az enyhén kilisztezett keverőtálba, és konyharuhával befedve kelesszük 1 órán keresztül. Borítsuk újra belisztezett munkafelületre, hajtogassuk össze a tésztánkat, majd ismét formázzunk belőle cipót, és tegyük vissza a keverőtálba, kelesszük újabb 1 órán keresztül. Miután megkelt, borítsuk ki belisztezett munkafelületre, majd osszuk el attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk, vagy 6 (180 g/db), vagy pedig 12 (90 g/db) egyforma részre, formázzunk belőlük kis cipókat, és helyezzük őket a tepsire. Letakarva 2-2 1/2 órán át kelesszük, vagy addig, amíg a duplájára nőnek. A bevonathoz a tejet keverjük el a cukorral, melegítsük fel, és amikor már teljesen elolvadt a cukor, akkor kenjük meg vele a zsemléink tetejét, és süssük őket. Ha nagyobbak, akkor 18-20 percig, ha kisebbek, akkor 15-18 percig, amíg az oldaluk és a tetejük szép barna nem lesz.