Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
Mi a cookie (süti)?

A cookie-k ("sütik") - a továbbiakban: süti vagy cookie - kis méretű adatcsomagok, amelyeket az Ön böngészője ment el, amikor a weboldalakat, köztük a www.bordseve.hu honlapot - a továbbiakban: Honlap - látogatja.

A sütiket a weboldalak általában a felhasználói élmény javítására használják oly módon, hogy a weboldal vagy kizárólag a látogatás idejére ("Munkamenet" sütik, amelyek a böngésző bezárásakor törlődnek) vagy ismételt látogatások során ("Tartós" sütik) "megjegyzi" a felhasználót.

A jelen Cookie (süti) tájékoztató azt ismerteti, hogy a www.bordseve.hu honlapon milyen sütiket használunk és Önnek, mint a honlap használójának milyen lehetőségei vannak a sütik beállításával kapcsoltosan.

Tájékoztatjuk, hogy a cookie-kat nem használjuk az Ön személyének közvetlen azonosítására alkalmas információk tárolására. Amennyiben személyes adatoknak minősülő adatokat kezelünk, ezt az Adatvédelmi tájékoztatónkkal összhangban tesszük.

Lehetnek olyan esetek, amikor harmadik fél cookie-ját használjuk. Kérjük, hogy harmadik fél sütijei tekintetében a harmadik félnél tájékozódjanak az adatkezeléssel kapcsolatban, ugyanis a harmadik fél adatkezelésére nincsen ráhatásunk.

Zsemlék a dél-angliai fürdővárosból, Bathból (Sally Lunn Buns alapján)

Ennek a több mint 300 éves múltra visszatekintő bathi különlegességnek az eredete francia és nagyon hasonlít a briósra, de mégis angol recept.

Hozzávalók a kovászhoz

  • 125 g fehér kenyérliszt
  • 125 g víz
  • 5 g élesztő

Keverjük össze a kovászhoz valókat, majd fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk megkelni 2- 2 1/2 órán keresztül.

A tésztához

  • 10 g élesztő
  • 375 g fehér kenyérliszt
  • az egész kovász
  • 125 g zsiradék (margarin, olaj, vaj, zsír)
  • 60 g kristálycukor
  • 150 g tej
  • 110 g tojás (2 db)
  • 7 g só

A bevonathoz

  • 150 g tej
  • 75 g cukor

Melegítsük elő a sütőnket 180 °C-ra, majd zsírozzunk ki néhány tepsit. Öntsük a lisztet egy keverőtálba, morzsoljuk bele az élesztőt. Majd minden hozzávalót keverjünk hozzá a tésztakaparó segítségével, és ha összeállt, akkor borítsuk ki egy belisztezett munkafelületre. Dagasszuk mindaddig, amíg ruganyos tésztát nem kapunk. Ismét szórjunk egy kis lisztet a munkafelületre, formázzuk cipóvá tésztánkat, majd helyezzük vissza az enyhén kilisztezett keverőtálba, és  konyharuhával befedve kelesszük 1 órán keresztül. Borítsuk újra belisztezett munkafelületre, hajtogassuk össze a tésztánkat, majd ismét formázzunk belőle cipót, és tegyük vissza a keverőtálba, kelesszük újabb 1 órán keresztül. Miután megkelt, borítsuk ki belisztezett munkafelületre, majd osszuk el attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk, vagy 6 (180 g/db), vagy pedig 12 (90 g/db) egyforma részre, formázzunk belőlük kis cipókat, és helyezzük őket a tepsire. Letakarva 2-2 1/2 órán át kelesszük, vagy addig, amíg a duplájára nőnek. A bevonathoz a tejet keverjük el a cukorral, melegítsük fel, és amikor már teljesen elolvadt a cukor, akkor kenjük meg vele a zsemléink tetejét, és süssük őket. Ha nagyobbak, akkor 18-20 percig, ha kisebbek, akkor 15-18 percig, amíg az oldaluk és a tetejük szép barna nem lesz.