Vinschgaui Paarl
A kovászhoz
- 220 g rozsliszt
- 200 ml víz (30 °C)
- 5 g élesztő
A tésztához
- a kovász
- 500 g rozsliszt
- 280 g búzaliszt
- 900 ml víz
- 20 g élesztő
- 20 g só
- 10 g római kömény
- 5 g kömény
- 5 g görögszéna-mag
Az élesztőt futtassuk fel langyos vízben, adjuk hozzá a többi hozzávalót, hagyjuk 5 percig állni, majd alaposan dolgozzuk össze. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk megkelni a tésztát legalább fél órán keresztül. Adjuk hozzá a további összetevőket, és készítsünk belőle egy lágy tésztát, szórjuk be rozsliszttel, és hagyjuk további 10-15 percig pihenni. Készítsünk 80-100 g súlyú cipókat, párban, vagy egyenként helyezzük sütőlapra, és hagyjuk további 30-45 percig nyugodni. 220 °C -ra előmelegített sütőben süssük 45 percig.