Vört Limpa
Hozzávalók:
- 350 g rozsliszt
- 350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
- 1/2 kk só
- 25 g finom kristálycukor
- 1 kk reszelt szerecsendió
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- 1 kk őrölt gyömbér
- 40 g friss élesztő
- 300 ml világos sör
- 120 ml portói
- 15 ml melasz
- 25 g zsiradék (margarin, olaj, vaj) felolvasztva
- 1 ek reszelt narancshéj
- 75 g mazsola
- 15 ml malátakivonat a mázhoz
1 nagy veknit ad ki
Meleg fűszerekkel és friss naranccsal ízesített svéd ünnepi sütemény. A rozs intenzív ízét lágyítja a sör és a portói, valamint nem utolsósorban a cukor és fokozza az élesztő hatását. Hagyományosan sajttal kínálják.
Zsírozzunk ki egy kb. 30 x 10 cm-es sütőformát. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a rozs- és a fehér lisztet a sóval, a cukorral, a szerecsendióval, a szegfűszeggel és a gyömbérrel. Egy másik nagy tálban oldjuk fel az élesztőt a sörben, majd keverjük bele a portóit, a melaszt és az olvasztott zsiradékot. Majd fokozatosan adagoljuk a lisztes egyveleget az élesztős folyadékhoz, és dolgozzuk el egynemű folyós tésztává. Kis adagokban folytassuk a liszt hozzáadását, és dagasszuk lágy tésztává. Borítsuk ki belisztezett munkafelületre, és dagasszuk addig, amíg a tészta egyenletes és rugalmas lesz. Tegyük kiolajozott tálba, fedjük be megolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órát, illetve amíg duplájára nő. Borítsuk ki a tésztát belisztezett munkafelületre, és dögönyözzük, püföljük meg. Dolgozzuk el benne a narancshéjat és a mazsolát. Nyújtsuk ki 30 cm-es négyzetté, hajtsuk fel a tészta egyharmadát, majd hajtsuk alá a másik egyhamadot, és zárjuk le a széleket. Tegyük a kikent sütőformába, fedjük be enyhén megolajozott frissen tartó fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 óra hosszat, illetve amíg a tészta el nem éri a forma szélét. Időközben melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Süssük 35-40 percig, illetve amíg megpirul. Helyezzük rácsra, kenjük meg a malátakivonattal, és hagyjuk kihűlni.