Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
Mi a cookie (süti)?

A cookie-k ("sütik") - a továbbiakban: süti vagy cookie - kis méretű adatcsomagok, amelyeket az Ön böngészője ment el, amikor a weboldalakat, köztük a www.bordseve.hu honlapot - a továbbiakban: Honlap - látogatja.

A sütiket a weboldalak általában a felhasználói élmény javítására használják oly módon, hogy a weboldal vagy kizárólag a látogatás idejére ("Munkamenet" sütik, amelyek a böngésző bezárásakor törlődnek) vagy ismételt látogatások során ("Tartós" sütik) "megjegyzi" a felhasználót.

A jelen Cookie (süti) tájékoztató azt ismerteti, hogy a www.bordseve.hu honlapon milyen sütiket használunk és Önnek, mint a honlap használójának milyen lehetőségei vannak a sütik beállításával kapcsoltosan.

Tájékoztatjuk, hogy a cookie-kat nem használjuk az Ön személyének közvetlen azonosítására alkalmas információk tárolására. Amennyiben személyes adatoknak minősülő adatokat kezelünk, ezt az Adatvédelmi tájékoztatónkkal összhangban tesszük.

Lehetnek olyan esetek, amikor harmadik fél cookie-ját használjuk. Kérjük, hogy harmadik fél sütijei tekintetében a harmadik félnél tájékozódjanak az adatkezeléssel kapcsolatban, ugyanis a harmadik fél adatkezelésére nincsen ráhatásunk.

Buchty

Hozzávalók:

  • 450 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
  • 1 kk só
  • 50 g finomított kristálycukor
  • 90 g zsiradék (margarin, olaj, vaj)
  • 120 ml tej
  • 20 g friss élesztő
  • 3 tojás kissé felverve
  • 40 g zsiradék (margarin, olaj, vaj), felolvasztva
  • porcukor a megszóráshoz

16 buktát ad ki

Ezeket a buktákat Lengyelországban és Németországban fogyasztják reggelire, de kínálhatjuk kettévágva és megpirítva érlelt húsfélékhez. Mint látjuk, abban különbözik a mi buktánktól, hogy nincs megtöltve.

Zsírozzunk ki egy kb. 20 cm-es, négyzet alapú formát. Keverőtálba öntsük bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, és keverjük közé a cukrot. Nyomjunk mélyedést a közepébe, majd morzsoljuk bele az élesztőt, a langyos tejet és a felolvasztott zsiradékot. Dolgozzuk el, hogy sűrűn folyós tésztát kapjunk. Hintsük meg egy kis liszttel a széléről, fedjük le, és meleg helyen hagyjuk állni 30 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat, és dagasszuk addig, hogy lágy, egynemű tésztát kapjunk. Fedjük be enyhén megolajozott frissen tartó fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 1/2 óra hosszat, illetve amíg duplájára nő. Miután megkelt, borítsuk ki belisztezett munkafelületre, és dagasszuk újra, dögönyözzük, püföljük meg. Osszuk a tésztát 16 egyforma darabra, és formázzuk gombócokká. Olvasszuk fel a maradék zsiradékot, forgassuk bele a gombócokat, majd helyezzük őket szellősen a formába. Fedjük be megolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni újabb 1 órán keresztül. Időközben melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. A megmaradt zsiradékot egyenletesen kanalazzuk rá a gombócokra, majd süssük 25 percig, illetve amíg jól megpirulnak. Borítsuk ki rácsra, hogy kihűljenek. Ha a buktákat reggelihez kínáljuk, hintsük meg porcukorral, mielőtt szétválasztanánk őket.