Buchty
Hozzávalók:
- 450 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
- 1 kk só
- 50 g finomított kristálycukor
- 90 g zsiradék (margarin, olaj, vaj)
- 120 ml tej
- 20 g friss élesztő
- 3 tojás kissé felverve
- 40 g zsiradék (margarin, olaj, vaj), felolvasztva
- porcukor a megszóráshoz
16 buktát ad ki
Ezeket a buktákat Lengyelországban és Németországban fogyasztják reggelire, de kínálhatjuk kettévágva és megpirítva érlelt húsfélékhez. Mint látjuk, abban különbözik a mi buktánktól, hogy nincs megtöltve.
Zsírozzunk ki egy kb. 20 cm-es, négyzet alapú formát. Keverőtálba öntsük bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, és keverjük közé a cukrot. Nyomjunk mélyedést a közepébe, majd morzsoljuk bele az élesztőt, a langyos tejet és a felolvasztott zsiradékot. Dolgozzuk el, hogy sűrűn folyós tésztát kapjunk. Hintsük meg egy kis liszttel a széléről, fedjük le, és meleg helyen hagyjuk állni 30 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat, és dagasszuk addig, hogy lágy, egynemű tésztát kapjunk. Fedjük be enyhén megolajozott frissen tartó fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 1/2 óra hosszat, illetve amíg duplájára nő. Miután megkelt, borítsuk ki belisztezett munkafelületre, és dagasszuk újra, dögönyözzük, püföljük meg. Osszuk a tésztát 16 egyforma darabra, és formázzuk gombócokká. Olvasszuk fel a maradék zsiradékot, forgassuk bele a gombócokat, majd helyezzük őket szellősen a formába. Fedjük be megolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni újabb 1 órán keresztül. Időközben melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. A megmaradt zsiradékot egyenletesen kanalazzuk rá a gombócokra, majd süssük 25 percig, illetve amíg jól megpirulnak. Borítsuk ki rácsra, hogy kihűljenek. Ha a buktákat reggelihez kínáljuk, hintsük meg porcukorral, mielőtt szétválasztanánk őket.