Savanyú káposztás kenyér Siegerlandból
Hozzávalók:
- 425 g savanyú káposzta
- 250-275 ml víz
- 20 g élesztő
- 50 g kovász
- 350 g fehér kenyérliszt
- 150 g rozsliszt
- 10 g só
- 75 g disznó vagy libazsír
- 2 sütőforma, liszt a meghintéshez, illetve zsiradék a kikenéshez
2 kenyeret ad ki
Öntsük le a savanyú káposztáról a levét, és hígítsuk fel vízzel annyira, hogy 300 ml-t kapjunk. Tépkedjük szét kis cafatokra a káposztát. A kovászt, az élesztőt és a káposztás levet keverjük össze és adjuk hozzá a káposztát is, majd adjuk hozzá a liszteket, a sót és a zsírt majd dolgozzuk össze egyenletes tésztává. Jól dagasszuk meg, majd tegyük belisztezett munkafelületre és letakarva kelesszük szobahőmérsékleten 30-40 percig. Közben kétszer, háromszor formázzunk kis cipókat belőle, hogy a megfelelő struktúrájú tésztát kapjunk a végére. Osszuk kétfelé a tésztánkat, és tegyük kizsírozott formába, majd kelesszük újabb 15 percen át. Előmelegített sütőben süssük 250 °C-on 10 percig, a sütő aljára tegyünk egy hőálló tálba vizet, hogy megfelelő páratartalom legyen. Majd csavarjuk le 210 °C-ra és süssük további 35 percen át. Rácsra helyezve hűtsük ki.