Anamada kenyér
Hozzávalók:
- 40 g zsiradék (margarin, olaj, vaj)
- 120 ml melasz
- 560 ml víz
- 50 g kukoricaliszt
- 1 kk só
- 25 g friss élesztő
- 30 ml langyos víz
- 275 g teljes kiőrlésű liszt
- 450 g fehér kenyérliszt
2 veknit ad ki
Ez a kenyér a legenda szerint Massachusettsből származik, és egy Anna nevű asszony férje sütötte, akit a munkából hazatérve a friss kenyér helyett egy kukoricapépből és melaszból készült kovász várta a konyhában. A férj maga előtt a következő szavakat morogva, „Anna, damn her”, azaz „A fene essen Annába”, és néhány alapanyag hozzáadásával saját maga sütötte meg a kenyeret – állítólag innen ered a kenyér neve.
Zsírozzunk ki két 1,5 l űrtartalmú sütőformát. Olvasszuk fel a zsiradékot, adjuk hozzá a melaszt és a vizet, majd keverjük hozzá a kukoricalisztet, a sót, és forraljuk fel. Miután felforrt, hűtsük le langyosra. Egy kis tálban futtassuk meg az élesztőnket a langyos vízzel, majd hagyjuk pihenni kb. 5 percig. Keverjük össze a kukoricalisztes és az élesztős masszát. Adjuk hozzá a teljes kiőrlésű és a fehér kenyérlisztet, hogy ragacsos tésztát kapjunk. Borítsuk ki belisztezett munkafelületre, és gyúrjuk addig, amíg egyenletes, ruganyos tésztát nem kapunk. Ha felveszi, adjunk még hozzá egy kis lisztet.
Tegyük kiolajozott tálba, fedjük be megolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 óra hosszat. Gyúrjuk át laza mozdulatokkal a tésztát jól belisztezett munkafelületen, formázzunk belőle 2 veknit, és helyezzük a sütőformákba. Fedjük be enyhén megolajozott frissen tartó fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 35-40 percig, illetve amíg duplájára nem nő, és a tészta eléri a forma széleit. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Vágjuk be a kenyerek tetejét néhányszor. Süssük 15 percig, majd csökkentsük a sütő hőfokát 180 °C-ra, és süssük még 35-40 percig, illetve amíg tompa hangot nem adnak az aljuk ütögetésre. Borítsuk ki rácsra, hogy kissé kihűljenek. Melegen tálaljuk.