Mazsolás rozskenyér
Hozzávalók:
- 1 kg rozsliszt
- 500 g kovász
- 25 g friss élesztő
- 750g víz
- 1 tk köménymag
- 2 tk instant kávépor
- 400 g mazsola
- gríz a meghintéshez ill. zsiradék (margarin, olaj, vaj) a sütőforma kikenéséhez
4 sütőformát egyenként 400 g tésztához kizsírozni, vagy 4 vesszőből készült szakajtókosarat előkészíteni, attól függően, hogy hogy fogjuk kisütni a kenyerünket. Melegítsük elő a sütőnket 250 °C fokra, amennyiben nem sütőformákat használunk, akkor mindent egyben sütünk ezért vagy a sütőlemezeket, de még jobb ha van sütőkövünk, akkor azt két szinten egymás alá elhelyezzük a sütőnkben. A mazsola kivételével keverjük össze a hozzávalókat egy tésztakaparó segítségével, majd öntsük ki egy belisztezett munkafelületre. Ne lepődjünk meg, mert eléggé ragacsos tésztát kapunk. Dagasszuk a munkafelületen legalább 8-10 percen keresztül, azután adjuk csak hozzá a mazsolát és dagasszuk tovább, mindaddig amíg sima tésztát nem kapunk és a mazsolákat egyenletesen el nem oszlattuk. Ismét szórjunk egy kis lisztet a munkafelületre és formázzuk cipóvá tésztánkat, majd helyezzük vissza az enyhén kilisztezett keverőtálba, és konyharuhával befedve hagyjuk 1 órán keresztül pihenni. borítsuk ki a munkafelületre és hajtogassuk össze levélformában, majd formázzunk új kis cipót, és kelesszük 1 órán át. A kelesztés után osszuk el négy egyenlő részre tésztánkat, kb. 650 g lesz egy adag, ez pont belefér egy 400 g-os sütőformába, hiszen ez a tészta nem kel meg annyira. Formázzunk hosszúkás kenyereket, illetve ha nem sütőformában sütünk, akkor kis cipókat, amiket a szakajtókosarunkban újabb 1 1/2 órán át kelesztünk. A szakajtókosaras cipóinkat a sütőbe vetés előtt vagdaljuk be, a sütőformás kenyerünket nem. A sütő aljára tegyünk hőálló edénybe vizet, a megfelelő páratartalom érdekében, illetve spriccelhetjük is a vizet a sütőbe. Süssük a kenyérkéinket 5 percig 250 °C fokon, majd 220 °C fokon egy órán át, illetve addig, amíg az alját megkopogtatva kongó hangot nem hallat. Rácsra helyezve hűtsük ki őket. A hűtés a kenyér tömörsége miatt több órát is igénybe vehet.