Finn árpalepény
Hozzávalók:
- 225 g árpaliszt
- 1 kk só
- 2 kk sütőpor
- 25 g zsiradék (margarin, olaj, vaj) felolvasztva
- 120 ml sovány tejszín
- 60 ml tej
1 kis lepényt ad ki
Észak-Európában még napjainkban is gyakran sütnek árpából és rozsból kenyérkülönlegességeket. Ezt a gyorsan elkészíthető lepényt a legjobb melegen, margarinnal kínálni.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és zsírozzuk ki a tepsinket. Egy nagy keverőtálba keverjük össze a lisztet, sót és a sütőport, majd adjuk hozzá a zsiradékot, a tejszínt és a tejet. Dagasszuk tésztává. Borítsuk ki belisztezett munkafelületre, és formázzunk kb. 1 cm vastag lepényt. Tegyük a tepsibe, és éles késsel vágjunk a tetejére 6 cikkelyt, majd villával szurkáljuk meg a felületét. Süssük 15-18 percig, illetve amíg kissé megpirul. Vágjuk cikkelyekre és melegen kínáljuk.