Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
Mi a cookie (süti)?

A cookie-k ("sütik") - a továbbiakban: süti vagy cookie - kis méretű adatcsomagok, amelyeket az Ön böngészője ment el, amikor a weboldalakat, köztük a www.bordseve.hu honlapot - a továbbiakban: Honlap - látogatja.

A sütiket a weboldalak általában a felhasználói élmény javítására használják oly módon, hogy a weboldal vagy kizárólag a látogatás idejére ("Munkamenet" sütik, amelyek a böngésző bezárásakor törlődnek) vagy ismételt látogatások során ("Tartós" sütik) "megjegyzi" a felhasználót.

A jelen Cookie (süti) tájékoztató azt ismerteti, hogy a www.bordseve.hu honlapon milyen sütiket használunk és Önnek, mint a honlap használójának milyen lehetőségei vannak a sütik beállításával kapcsoltosan.

Tájékoztatjuk, hogy a cookie-kat nem használjuk az Ön személyének közvetlen azonosítására alkalmas információk tárolására. Amennyiben személyes adatoknak minősülő adatokat kezelünk, ezt az Adatvédelmi tájékoztatónkkal összhangban tesszük.

Lehetnek olyan esetek, amikor harmadik fél cookie-ját használjuk. Kérjük, hogy harmadik fél sütijei tekintetében a harmadik félnél tájékozódjanak az adatkezeléssel kapcsolatban, ugyanis a harmadik fél adatkezelésére nincsen ráhatásunk.

Vört Limpa

Hozzávalók:

  • 350 g rozsliszt
  • 350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
  • 1/2 kk  só
  • 25 g finom kristálycukor
  • 1 kk reszelt szerecsendió
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 40 g friss élesztő
  • 300 ml világos sör
  • 120 ml portói
  • 15 ml melasz
  • 25 g zsiradék (margarin, olaj, vaj) felolvasztva
  • 1 ek reszelt narancshéj
  • 75 g mazsola
  • 15 ml malátakivonat a mázhoz

1 nagy veknit ad ki

Meleg fűszerekkel és friss naranccsal ízesített svéd ünnepi sütemény. A rozs intenzív ízét lágyítja a sör és a portói, valamint nem utolsósorban a cukor és fokozza az élesztő hatását. Hagyományosan sajttal kínálják.

Zsírozzunk ki egy kb. 30 x 10 cm-es sütőformát. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a rozs- és a fehér lisztet a sóval, a cukorral, a szerecsendióval, a szegfűszeggel és a gyömbérrel. Egy másik nagy tálban oldjuk fel az élesztőt a sörben, majd keverjük bele a portóit, a melaszt és az olvasztott zsiradékot. Majd fokozatosan adagoljuk a lisztes egyveleget az élesztős folyadékhoz, és dolgozzuk el egynemű folyós tésztává. Kis adagokban folytassuk a liszt hozzáadását, és dagasszuk lágy tésztává. Borítsuk ki belisztezett munkafelületre, és dagasszuk addig, amíg a tészta egyenletes és rugalmas lesz. Tegyük kiolajozott tálba, fedjük be megolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órát, illetve amíg duplájára nő. Borítsuk ki a tésztát belisztezett munkafelületre, és dögönyözzük, püföljük meg. Dolgozzuk el benne a narancshéjat és a mazsolát. Nyújtsuk ki 30 cm-es négyzetté, hajtsuk fel a tészta egyharmadát, majd hajtsuk alá a másik egyhamadot, és zárjuk le a széleket. Tegyük a kikent sütőformába, fedjük be enyhén megolajozott frissen tartó fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 óra hosszat, illetve amíg a tészta el nem éri a forma szélét. Időközben melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Süssük 35-40 percig, illetve amíg megpirul. Helyezzük rácsra, kenjük meg a malátakivonattal, és hagyjuk kihűlni.