Sütibeállításokkal kapcsolatos információk
Mi a cookie (süti)?

A cookie-k ("sütik") - a továbbiakban: süti vagy cookie - kis méretű adatcsomagok, amelyeket az Ön böngészője ment el, amikor a weboldalakat, köztük a www.bordseve.hu honlapot - a továbbiakban: Honlap - látogatja.

A sütiket a weboldalak általában a felhasználói élmény javítására használják oly módon, hogy a weboldal vagy kizárólag a látogatás idejére ("Munkamenet" sütik, amelyek a böngésző bezárásakor törlődnek) vagy ismételt látogatások során ("Tartós" sütik) "megjegyzi" a felhasználót.

A jelen Cookie (süti) tájékoztató azt ismerteti, hogy a www.bordseve.hu honlapon milyen sütiket használunk és Önnek, mint a honlap használójának milyen lehetőségei vannak a sütik beállításával kapcsoltosan.

Tájékoztatjuk, hogy a cookie-kat nem használjuk az Ön személyének közvetlen azonosítására alkalmas információk tárolására. Amennyiben személyes adatoknak minősülő adatokat kezelünk, ezt az Adatvédelmi tájékoztatónkkal összhangban tesszük.

Lehetnek olyan esetek, amikor harmadik fél cookie-ját használjuk. Kérjük, hogy harmadik fél sütijei tekintetében a harmadik félnél tájékozódjanak az adatkezeléssel kapcsolatban, ugyanis a harmadik fél adatkezelésére nincsen ráhatásunk.

Pumpernickel

Hozzávalók:

  • 700 g durvára őrölt rozsliszt
  • 700 g rozsliszt
  • 700 ml langyos víz
  • 450 g kovász
  • 1 1/2 ek só
  • 150 g melasz
  • liszt a hintéshez és zsiradék a forma kikenéséhez

Öntsük össze egy keverőtálban a kétfajta rozslisztet, a halom közepére csináljunk egy mélyedést, adjuk hozzá a kovászt, és dolgozzuk el közepétől kifelé haladva a liszttel. Folyamatosan adjuk hozzá a vizet, a sót, valamint a melaszt. Addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Vegyük ki a tésztát, lisztezzük ki a keverőtálat, majd tegyük újra vissza, és a tészta tetejét is szórjuk meg liszttel, aztán hagyjuk a tésztát meleg helyen 3-4 órán keresztül pihenni. Ne várjuk, hogy túlzottan megkeljen, de legalább másfélszerese kell hogy legyen. Ekkor belisztezett munkafelületen jól átgyúrjuk, és egy kb. 32 cm hosszú rudat formálunk belőle. Kizsírozott, belisztezett formába tesszük, majd nedves konyharuhával letakarva további 20-25 percig kelesztjük. Ezután vizezzük be a tészta tetejét, és fedjük le alufóliával. Előmelegített sütőben 125 °C és 140 °C  között süssük legalább 12 órán, de egyes vélemények szerint 16 órán keresztül. A legideálisabb, ha éjszakára hagyjuk a sütést. Ezalatt az idő alatt a rozs karamellizálódik, kialakul a kenyér tipikus ízvilága. A kenyeret, miután megsült, még egy órán keresztül hagyjuk a kikapcsolt sütőben, majd alufóliába csavarva hagyjuk kihűlni.